Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Εμπλοκή και στο βάθος αίτημα για παράταση!

Σύμφωνα με το πολυσυζητημένο άρθρο 111 του Ν.4446/2016, σήμερα θα έπρεπε να είναι η πρώτη μέρα εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, δηλαδή τις ενοικιάσεις ιδιωτικών χώρων σε επισκέπτες. Σωστά; Αμ, δε! Το μόνο που θα συμβεί σήμερα, είναι...




...μία σύσκεψη μεταξύ των εμπλεκόμενων υπουργείων Οικονομικών και Τουρισμού, με συμμετοχή και στελεχών από τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, για να εξεταστεί πως θα καταστεί δυνατή η υλοποίηση των όσων προβλέπει το επίμαχο άρθρο!!!
Ούτε η απαιτούμενη Υπουργική Απόφαση έχει εκδοθεί, ούτε το προβλεπόμενο Μητρώο έχει ετοιμαστεί, ούτε... τίποτα.
Λίγες εβδομάδες μετά τη ψήφιση του Νόμου (πέρασε από Βουλή στα τέλη Δεκεμβρίου) σύμφωνα με πληροφορίες μας, από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών έχουν εντοπιστεί σημαντικά κενά και αδυναμίες που όχι μόνον καθιστούν σχεδόν ανέφικτη την ενεργοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου, αλλά οδηγούν και σε σοβαρές επιφυλάξεις ακόμα και για την όποια αποτελεσματικότητά του! Εξ’ ου και το όλο ζήτημα έφθασε κάποια στιγμή και στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, στο Γραφείο του Γ. Δραγασάκη, στη Ζαλοκώστα.
Είναι δε τέτοια η κρισιμότητα και ο χαρακτήρας των κενών και των αδυναμιών που παρατηρούντα που, σύμφωνα με πληροφορίες μας πάντα, εξετάζεται το να ζητηθεί τρίμηνη παράταση από τους θεσμούς για την εφαρμογή του. Δηλαδή, καλό... Μάιο!
Αναφέρουμε και τους θεσμούς, διότι από τη στιγμή που ψηφίστηκε, μπήκε στην ατζέντα των προαπαιτούμενων, με φυσικό επόμενο να ζητούν επίμονα και επιτακτικά και την κοστολόγηση του μέτρου, δηλαδή τι θα συνεισφέρει στα δημόσια έσοδα.
Μέσα από αυτές τις πληροφορίες, επίσης, διαπιστώνεται ότι, μολονότι το άρθρο εντάχθηκε σε νομοσχέδιο/ νόμο του υπουργείου Οικονομικών και ως εκ τούτου, οι περισσότεροι απέδιδαν σε αυτό τη σύνταξη και τελική ευθύνη των σχετικών διατάξεων, η τελική «πατρότητα» φέρεται ανήκει στο νομικό επιτελείο του υπουργείου Τουρισμού.
Εν ολίγοις, τα καταφέραμε πάλι: και η δραστηριότητα αυτή που προκαλεί σοβαρές στρεβλώσεις στην τουριστική αγορά παραμένει χωρίς ρύθμιση και όσοι κάνουν πάρτι φοροδιαφυγής συνεχίζουν ανενόχλητοι και αυτοί, οι νομοταγείς, που θέλουν να ενταχθούν σε κάποιο πλαίσιο φορολογικών και λειτουργικών κανόνων για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, δεν μπορούν και μένουν στον «αέρα» και οι τουριστικοί φορείς παραμένουν στα πρόθυρα νευρικών κρίσεων.
Μία... τελειότητα, πάλι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου