Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Ανασχηματισμός: Το "μάδημα των μαργαριτών"...

Ανέκαθεν, αμέσως μόλις αρχίζει να «μυρίζει» ανασχηματισμός, στο πολιτικό μας σύστημα, εκδηλώνονται ορισμένα αναγνωρίσιμα φαινόμενα. Το ένα είναι το «μάδημα της μαργαρίτας», δηλαδή η εναλλαγή των ερωτημάτων «θα μείνω;» ή «θα φύγω». Παράλληλα, καταγράφεται ένα «πάγωμα» στις διοικητικές διαδικασίες και αποφάσεις που απαιτούν...




...πρωτοβουλία ή έντολη υπουργικού ή άλλου πολιτικού επιπέδου και ουσιαστικά τα μόνα που δουλεύουν πυρετωδώς όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στην ώρα του ανασχηματισμού είναι τα τηλέφωνα, οι καταστροφείς εγγράφων και οι «καθαριστές» των emails και των αρχείων.
Παράλληλα, επίσης, εντείνεται η προσπάθεια επικοινωνιακής παρουσίας του ενδιαφερόμενου, κυρίως σε παρασκηνιακό/σχολιαστικό επίπεδο, κατά προτίμηση χωρίς να «βγάζει μάτι».
Εννοείται φυσικά ότι ανάβουν και τα τηλέφωνα –πλην του «πορτοκαλί» γιατί ποτέ δεν ξέρει κανείς πότε θα γίνει μία σημαντική κλήση - και η προσπάθεια επικοινωνίας με πολιτικά πρόσωπα τα οποία υποτίθεται ότι έχουν επιρροή στο «σύστημα» που βρίσκεται στα πέριξ του κέντρου αποφάσεων, δηλαδή τον στενό κύκλο του Μαξίμου.
Ακόμα και όσα  κυβερνητικά στελέχη αισθάνονται πολύ σίγουρα ότι είτε θα αναβαθμιστούν είτε θα παραμείνουν στη θέση τους, πάντα υφέρπει ο φόβος της λεγόμενης “καραμπόλας”. Να προκληθεί δηλαδή ένα ντόμινο αλλαγών τελευταίας στιγμής που να συμπαρασύρει και την όποια βεβαιότητα.
Στην περίπτωση αυτού του επικείμενου ανασχηματισμού, έχουμε μία-δύο σημαντικές διαφορές από προηγούμενους. Ήταν προγραμματισμένος να γίνει νωρίτερα, δεν έγινε αλλά τα ΠΔ με τις αλλαγές στη δομή και στη σύσταση των υπουργείων, είχαν πάρει το δρόμο τους. Αυτό έδωσε τροφή σε ποικίλα σενάρια και φήμες που τελικά κατέστησαν τον επερχόμενο ανασχηματισμό πρώτο θέμα στην ειδησεογραφία για σειρά ημερών.
Στα “δικά” μας, τα του Τουρισμού, είχαμε την σχετική “έκπληξη” –μικρή για πολλούς, μεγάλη για άλλους, αδιάφορη για ορισμένους - της ανασύστασης του Υπουργείου Τουρισμού και της τρόπον τινά αυτονόμησής του.
Προφανώς και υπάρχει και ένα συμβολικό θετικό μήνυμα προς τον τομέα, που πάντα ήθελε και ζητούσε αυτόνομο υπουργείο – υπό την προυπόθεση πρόσθετων αρμοδιοτήτων, βέβαια… - αλλά εκ των πραγμάτων, επειδή η κίνηση αυτή αναντρέπει μία πτυχή της νοοτροπίας της κυβέρνησης απέναντι στον Τομέα, το ερώτημα του τι πραγματικά βρίσκεται πίσω από αυτήν την απόφαση, παραμένει αναπάντητο.
Υποθέσεις, ακούμε αρκετές, όπως π.χ. ότι επειδή ο τουρισμός είναι ένας τομέας, που κατά την άποψη του Μαξίμου, έχει θετικό αντίκτυπο γενικά –επαναλαμβάνουμε, κατά την άποψη του Μαξίμου και βάσει της εικόνας που παρουσιάζεται στο Μαξίμου…- προσφέρεται για τοποθέτηση εκεί κάποιου πολιτικού προσώπου ειδικής σημασίας, το οποίο θα ενισχυθεί και με “προίκα” κονδυλίων για την προβολή – βλέπε ΕΟΤ – και με ισχυρή ομάδα υποστήριξης. Ή ότι είναι κάτι που αιτήθηκε επισταμένα από τους ΑΝΕΛ, για να ενισχυθεί η ποσόστωσή τους σε επίπεδο υπουργών ή ακόμα και το πιο ακραιφνές ότι απλώς εντάχθηκε και αυτό, σε κάποιον γενικότερο σχεδιασμό που υπάρχει για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων τον δημόσιο μηχανισμό.
Τι και αν ισχύει κάτι, από όλα αυτά, θα το διαπιστώσουμε σύντομα.
Σε επίπεδο προσώπων, προς το παρόν, δεν έχει ακουστεί κάτι ιδιαίτερο στο αναμενόμενο και παραδοσιακό “γαϊτανάκι” της ονοματολογίας. 
Ωστόσο, όπως λέγαμε και προχθές, για τον τομέα, δεν έχει μόνο σημασία το αν θα έχει αυτόνομο υπουργείο αλλά περισσότερο το πρόσωπο που θα το αναλάβει, σε σχέση με το υπόλοιπο υπουργικό συμβούλιο ή αν αναβαθμιστεί το υφιστάμενο πρόσωπο και πάλι, σημασία θα έχει η θέση του, ως προς τις αλλαγές ισορροπιών και τις ανακατατάξεις και στον υπόλοιπο κυβερνητικό μηχανισμό και ειδικά στα συναρμόδια υπουργεία.
Και φυσικά, ερώτημα παραμένει και το αν θα υπάρξουν αλλαγές και στις χαμηλότερες βαθμίδες των θέσεων πολιτικής επιλογής, τόσο μέσα στο υπουργείο όσο και στους φορείς που εποπτεύει. 
Είναι ενδιαφέρον, πάντως, ότι η Ε. Κουντουρά είναι υπ' ατμόν για να βρίσκεται στο Λονδίνο, για την WTM, από τη Δευτέρα, όπου έχει προγραμματιστεί να δώσει συνέντευξη τύπου και να έχει σειρά συναντήσεων με ξένους τουριστικούς παράγοντες, tour operators, media κοκ.
Τι θα γίνει αν αλλάξει κάτι τις επόμενες ώρες και μέρες;  

Ίδωμεν…

1 σχόλιο:

  1. "προσπάθεια επικοινωνιακής παρουσίας": Χαχα, είναι τόσο χαρακτηριστικό αυτό που λεσ, έχει πολλή πλάκα! Σε ΦΒ και Twitter κάνουν σαν τρελοί αυτές τις μέρες. Βγάλανε αδερφούς, συνεργάτες, τρόλια, τι καλά που τάχουν κάνει όλα και πόσο φανταστικά πάνε όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή