Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Αδειοδοτήσεις by Παγκόσμια Τράπεζα: Προχωρεί η απλούστευση, αναδίπλωση για κατάταξη και ΞΕΕ

Με αναδίπλωση – μερική μεν, αλλά πάντως αναδίπλωση – από πλευράς Παγκόσμιας Τράπεζας και της υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Θ. Τζάκρη, κατέληξε μία νεότερη και αρκετά καθοριστική συνάντηση στο υπουργείο Τουρισμού, προχθές για τις αλλαγές που προωθούν στο θέμα των αδειοδοτήσεων. Κατ’ αρχάς...



...η αποκάλυψή μας την περασμένη εβδομάδα, που αναπαράχθηκε και από το Tornos News, προκάλεσε πάταγο και αρκετή νευρικότητα στα κυβερνητικά κλιμάκια που ασχολούνται με τη σύνταξη του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει και ένας γύρος έντονων συζητήσεων αλλά και πιέσεων από διάφορες κατευθύνσεις και χώρους.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μας, στη συνάντηση της Τρίτης και αφού είχαν προηγηθεί αρκετά έγγραφα και email, συμφωνήθηκε να προχωρήσουν μόνον οι αλλαγές που αφορούν στην περαιτέρω απλούστευση των αναγκαίων δικαιολογητικών για την έκδοση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας και κυρίως με την κατάργηση ορισμένων απαιτούμενων δικαιολογητικών ή με ένταξη στη διαδικασία της «γνωστοποίησης» άλλων διαδικασιών αδειοδότησης.
Η αναδίπλωση που προαναφέραμε έχει να κάνει με τις απαιτήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας σχετικά με τη βεβαίωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου καθώς και με τις αλλαγές στα προβλεπόμενα για τη διαδικασία κατάταξης και κατηγοριοποίησης των τουριστικών καταλυμάτων.
Τις δύο αλλαγές δηλαδή που είναι βέβαιο ότι θα προκαλούσαν μεγάλες ανατροπές και αναστάτωση και ως προς την υπόσταση και τον ρόλο του ΞΕΕ, αλλά και στην αγορά και στις ισχύουσες διαδικασίες πιστοποίησης και κατάταξης των καταλυμάτων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, συμφωνήθηκε να μην θιγούν αυτά τα θέματα σε αυτήν τη φάση, τουτέστιν τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες και από ό,τι μάθαμε, ρόλο σε αυτό έπαιξε και η στάση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη, τις τελευταίες μέρες. Να επισημάνουμε εδώ ότι όλη αυτή η διαδικασία ενείχε και έναν χαρακτήρα "πρόκλησης" για την πλευρά της Ε. Κουντουρά, εννοείται σε επίπεδο πολιτικό και ενδοκυβερνητικών ισορροπιών...
Το δια ταύτα είναι ότι, λόγω και του θορύβου που δημιουργήθηκε, τα «επίμαχα» ζητήματα αφήνονται στην άκρη για αργότερα -προσοχή, όμως, δεν βγαίνουν από τη "λίστα" - και προχωρούν τα λιγότερο αιχμηρά ή και «επικίνδυνα», τρόπον τινά.
Ωστόσο, κατά την άποψή μας, το θέμα του αν η κατάταξη/κατηγοριοποίηση των καταλυμάτων σε αστέρια ή σε κλειδιά θα γίνει προαιρετική ή όχι, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί άμεσα. Με τις πιστοποιημένες εταιρείες να κάνουν, ήδη, τις σχετικές κατατάξεις και τις προθεσμίες να λήγουν στα τέλη του 2017, δεν είναι δυνατόν να μένει αδιευκρίνιστο το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση...
Η περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, βέβαια, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις στην τουριστική αγόρα, εφόσον δεν θα υπάρχουν «δικλείδες ασφαλείας», ως προς τους ελέγχους και τους απαραίτητους σχετικούς μηχανισμούς.

Επόμενο «ραντεβού¨, επομένως, δίνουμε όταν θα οριστικοποιηθούν οι ρυθμίσεις και τεθούν (ελπίζουμε) σε κάποια διαβούλευση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου