Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Ταξιδιωτικό Ισοζύγιο: Μείωση αφίξεων 6,2% στο α΄ τρίμηνο, θετικά ο Μάρτιος...

Εισπράξεις περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2015 αλλά μείωση στις αφίξεις άνω του 6%, δείχνουν τα στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου για το πρώτο τρίμηνο του έτους που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία...


...μεγάλη μείωση 9,3% κατεγράφη το συγκεκριμένο διάστημα από τις χώρες της ΕΕ-28, αν και οι βασικές αγορές που καταμετρώνται στα στοιχεία –Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία - κινήθηκαν ανοδικά. 
Ειδικά ως προς τη Ρωσία, η αυξημένη ζήτηση για Ελλάδα φέτος αντικατοπτρίζεται πλήρως στα στοιχεία, με αύξηση 135% στο τρίμηνο, αν και οι απόλυτοι αριθμοί είναι μικροί (20.000 ταξιδιώτες). Αξιοσημείωτη ήταν και η αύξηση από τις ΗΠΑ, σχεδόν 29%.
Αξιόλογη ήταν και η αύξηση τη μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 6,5%.
Οι εισπράξεις κατέγραψαν οριακή μεταβολή -0,1%, παραμένοντας πάνω από 515 εκατ. ευρώ.
Ο Μάρτιος, που στατιστικά είχε το «προβάδισμα» έναντι του περυσινού λόγω του Καθολικού Πάσχα, εμφάνισε καλύτερη εικόνα. Απέδωσε αύξηση των εισπράξεων κατά 8,2% και των αφίξεων κατά 2,5%. Η μέση δαπάνη αυξήθηκε κατά 5,6%.
Σχεδόν όλες οι βασικές αγορές κινήθηκαν με διψήφια ποσοστά αύξησης – υπάρχει και ένα... 523% αύξηση από Ρωσία, που αφορά, όμως, όπως είπαμε μικρούς αριθμούς ταξιδιωτών.
Ένα πρώτο σχόλιο για τα στοιχεία, είναι ότι η Ελλάδα είχε απώλειες κυρίως σε επίπεδο αφίξεων στο τρίμηνο, πιθανότατα από αγορές που είτε επηρεάστηκαν από τις εξελίξεις γύρω από προσφυγικό ζήτημα, π.χ. οι Βαλκανικές αγορές ή και από χώρες της ΕΕ, που δεν κατέστη δυνατόν να ισοσταθμιστούν από τις μεγάλες αγορές.
Απαντώντας σε κάποια σχόλιά σας, θυμίζουμε ότι ολοκληρωμένα στοιχεία για την ταξιδιωτική κίνηση και τα έσοδα, σε μικρό βάθος χρόνου αναφοράς, προκύπτει μόνον από την Τράπεζα της Ελλάδος. Οι αεροπορικές αφίξεις, όπως συγκεντρώνονται και καταγράφονται κάθε μήνα, φυσικά δεν δίνουν τη συνολική εικόνα, ειδικά από τη στιγμή που το μερίδιο επί του συνόλου των αφίξεων με οδικά μέσα, έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. 

Αναλυτικά τα στοιχεία εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου