Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Σάββατο 14 Μαΐου 2016

"Τέλος διανυκτέρευσης": Τι έλεγε ο Α. Τσίπρας πριν από έναν χρόνο...

Επειδή με τον καταιγισμό της πληροφορίας που βιώνουμε, τείνουμε να ξεχνάμε και να περιορίζουμε τη μνήμη μας, είπαμε να παρέμβουμε ελαφρώς:
«Είναι μία ιδέα την οποία έχουμε καταθεσει...» έλεγε περίπου έναν χρόνο πριν ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας για το «τέλος διανυκτέρευσης», εννοώντας προφανώς ότι η ιδέα αυτή έχει κατατεθεί στους δανειστές, ως εναλλακτικό μέτρο αντί...


...του οριζόντιου αύξησης του ΦΠΑ και ειδικά της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών στα νησιά.
Τότε, βέβαια - εκπομπή "Στον ενικό" του Νίκου Χατζηνικολάου, 27 Απριλίου 2015 - ακόμα, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ζούσαν σε έναν άλλο κόσμο, όπως και πολλοί από εμάς άλλωστε, πριν τις διαδοχικές ψυχρολουσίες που μας ενέσκηψαν λίγο αργότερα και τη «θύελλα» που πήρε και σήκωσε «κόκκινες γραμμές» για τον ΦΠΑ, για οριζόντια μέτρα, τόσα και τόσα άλλα θέματα. Μέτρα οριζόντια και έκτακτα, για φτωχούς και εύπορους, έγιναν, θριαμβευτικά, όλα ένα και το αυτό...
Το «τέλος διανυκτέρευσης» το ρίχνει στη συζήτηση ο ίδιος ο Ν. Χατζηνικολάου. Και μάλιστα με τη λανθασμένη αιτιολογία ότι «υπάρχει σε πάρα πολλές χώρες», την οποία επαναλαμβάνει.
Ο Α. Τσίπρας, δεν επεκτείνεται σε λεπτομέρειες, απλώς παραδέχεται ότι είναι μία "ιδέα" που την έχουμε (η ελληνική πλευρά, προφανώς) καταθέσει.
Το... «θεϊκό» είναι η απάντηση του πρωθυπουργού για την ειπραξιμότητα! Ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τις προμήθειες των τραπεζών από το πλαστικό χρήμα...
Enjoy:
“Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Συντάξεις, ομαδικές απολύσεις, μου είπατε ήδη, είναι όντως δυο πολύ δύσκολα θέματα. Υπάρχει κι άλλο σημείο στο οποίο υπάρχει διαφωνία; Ο ΦΠΑ;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχουμε θέμα διαφωνίας κατ' αρχήν στα θέματα τα εργασιακά. Είναι το θέμα των ομαδικών απολύσεων αλλά και η βούλησή μας ν’ αποκαταστήσουμε αυτό το διαλυμένο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Συλλογικές διαπραγματεύσεις, συμβάσεις κτλ.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όπως κι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, έτσι κι εμείς θέλουμε να επαναφέρουμε συλλογικές διαπραγματεύσεις. Και θα το κάνουμε σε συνεργασία και με το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, τον ΙLO. Θέλουμε ν’ αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό. Θα το κάνουμε σταδιακά, θα το κάνουμε σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους. Αλλά θα το κάνουμε. Αυτή είναι η λαϊκή εντολή που πήραμε.
Εκεί υπάρχουν διαφωνίες. Υπάρχει διαφωνία στο θέμα του ΦΠΑ στα νησιά. Δεν είναι εμμονή μας αυτό. Πέραν του γεγονότος ότι είναι ένα κατά την άποψή μας υφεσιακό μέτρο, ιδίως λίγο πριν την τουριστική περίοδο, θέλω να θυμίσω σε όσους δεν το ξέρουν, ότι μπαίνοντας η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, όπως όλες οι χώρες, είχε κάποια benefits, κάποια πλεονεκτήματα. Η Ιρλανδία είχε το πλεονέκτημα να διατηρήσει χαμηλή τη φορολογία σε αντίθεση με τις άλλες χώρες τη ΟΝΕ.
Εμείς, εξαιτίας της νησιωτικότητας, του γεγονότος δηλαδή ότι ο κάτοικος της Νισύρου, και δεν πιάνω τον κάτοικο της Σαντορίνης γιατί όλη η συζήτηση γίνεται για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, ο κάτοικος της Νισύρου, της Καλύμνου, ο κάτοικος σ’ ένα νησί το οποίο είναι απέναντι από την Τουρκία, για να φτάσει στο κέντρο, την πρωτεύουσα της χώρας, πρέπει να πληρώσει τριπλάσια απ’ ό,τι ένας κάτοικος γι’ αντίστοιχη απόσταση στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Το ίδιο και για τα προϊόντα. Και υπάρχει και στο Σύνταγμά μας το θέμα της νησιωτικότητας και υπάρχει και στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Θα το καταργήσουμε αυτό; Κι εμείς ψάχνουμε να βρούμε άλλους τρόπους, διότι δε θέλουμε μέτρα τα οποία είναι οριζόντια. Διότι το ΦΠΑ θα τον πληρώσετε κι εσείς που μπορεί να έχετε τη δυνατότητα να πληρώσετε πιο ακριβά ένα βράδυ σ’ ένα ακριβό εστιατόριο αλλά θα το πληρώσει και ο εργαζόμενος ή ο άνεργος που θα πάει να πιει έναν καφέ.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σωστά.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άρα λοιπόν δε θέλουμε οριζόντια μέτρα, θέλουμε να πάρουμε βάρη από τους φτωχούς και να τα δώσουμε σ’ αυτούς που έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εκεί παίζει για παράδειγμα το ενδεχόμενο να βάλουμε αυτό το φόρο που υπάρχει και στο εξωτερικό, σε πάρα πολλές χώρες, το φόρο ανά διανυκτέρευση;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι μια ιδέα την οποία έχουμε καταθέσει…
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό υπάρχει σε πολλές χώρες και νομίζω περνά πιο γλυκά και πιο εύκολα κι έχει μικρότερες επιπτώσεις.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να σας πω πού βρίσκεται η ουσία στο θέμα του ΦΠΑ; Βρίσκεται στην εισπραξιμότητα και όχι στο ν’ αυξάνεις το φόρο.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έχετε δίκιο σ’ αυτό, απόλυτο. Τι θα κάνετε γι’ αυτό; Τι θα κάνετε για να κόβουν καμιά απόδειξη δηλαδή; Γιατί δεν κόβουν αποδείξεις;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κατ' αρχάς αυτό που έχουμε προτείνει είναι να επιβάλλουμε ειδικά σ’ αυτά τα νησιά όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση, κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών ιδιαίτερα υπάρχει πάρα πολλή μεγάλη κίνηση χρημάτων, να βάλουμε την υποχρέωση πάνω από 50, 70 ευρώ. Οι συναλλαγές να γίνονται ηλεκτρονικά, με την πιστωτική κάρτα. Για τα ψιλά βεβαίως, για έναν καφέ, δυο καφέδες φυσικά με ρευστό, αλλά γι’ αντικείμενα υψηλής αξίας ή για βραδιές σπατάλης, στα διάφορα clubs, να γίνεται αναγκαστικά, υποχρεωτικά με πιστωτική κάρτα η συναλλαγή ώστε να εισπράττει το κράτος το ΦΠΑ.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αρκεί κ. Πρόεδρε, εγώ συμφωνώ μαζί σας και είναι ο μόνος τρόπος για να ελεγχθούν τα πράγματα, αρκεί εκεί όμως το κέρδος το τραπεζικό από την πιστωτική κάρτα, να είναι σε λογικά επίπεδα.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει, αυτές είναι ρυθμίσεις τις οποίες μπορούμε να τις κάνουμε.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί αν περνά όλη η οικονομική μας δραστηριότητα μέσα από το πλαστικό χρήμα, εκεί πρέπει το κέρδος που θα έχουν οι Τράπεζες να ελεγχθεί το πόσο μεγάλο θα είναι.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Φαντάζομαι να μη με κατηγορείτε ότι θέλω να εκπροσωπήσω τα συμφέροντα των Τραπεζών..
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι, λέω όμως ότι όλα τα πράγματα έχουν δυο όψεις.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Συμφωνώ μαζί σας, αλλά αυτά ρυθμίζονται.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Βεβαίως.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αν υπάρχει βούληση να γίνει αυτό, ρυθμίζεται.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Βεβαίως ρυθμίζεται”.
Αν το θέλετε και σε βίντεο, εδώ (από το 38:30).
Και εδώ πως το είχαμε σχολιάσει εμείς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου