Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Ρωσική αγορά: Έτσι όπως (το) πάμε και έτσι όπως είναι η κατάσταση, ούτε τα περυσινά δεν θα "πιάσουμε"!

Η αλήθεια είναι ότι είχαμε αναθαρρήσει, κάπως, την περασμένη εβδομάδα μαθαίνοντας κάποιες πληροφορίες για κάποια κινητικότητα από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών για τα θέματα των θεωρήσεων στη ρωσική αγορά. Ωστόσο, μόλις το ψάξαμε λίγο περισσότερο, μας κόπηκε η... φόρα.


Από δύο πλευρές, δε. Από τη μία, είμαστε 2 Φεβρουαρίου και ακόμα δεν υπάρχει κάτι ορατό στον ορίζοντα, ούτε ως προς τη στελέχωση των Προξενείων μας, ούτε ως προς την αναβάθμιση του λογισμικού, ούτε ως προς τίποτα από όσα έχουν τεθεί εγγράφως και λεπτομερώς εδώ και μήνες προς την ηγεσία του ΥΠΕΞ. Ακόμα και η «φασαρία» που λέγεται ότι έκανε η Ε. Κουντουρά, μετά τη συνάντηση με τον Ν. Ξυδάκη (όταν επιτέλους κατάλαβε και εκείνη ποιο είναι πραγματικά το πρόβλημα και αφυπνίστηκε από το «όραμα» των... τριών-τεσσάρων εκατομμυρίων Ρώσων που θα' ρθουν στην Ελλάδα φέτος) μπορεί να επιτάχυνε κάποιες εξελίξεις, αλλά ακόμα δεν έχουν φανεί τα αποτελέσματα.
Στη Μόσχα, αυτό που ακούγεται είναι ότι θα αρχίσουν να καταφθάνουν, «από μέρα σε μέρα», «κάποιοι» υπάλληλοι από Αθήνα, εξουσιοδοτημένοι να κάνουν τις καταχωρίσεις στο VIS (εκεί που είναι και το θέμα, μην τα ξαναλέμε) και μάλιστα ετοιμάζονται να γίνουν και κάποιες χωροταξικές αναδιατάξεις των χώρων του Προξενείου μας, εκεί, προκειμένου να «δημιουργηθούν οι απαιτούμενες θέσεις εργασίας». 
Γενικώς και αορίστως, κυκλοφορεί ότι, σταδιακά και συνολικά, θα απασχοληθούν γύρω στα 60 άτομα (μακάρι, να το δούμε αυτό και τι στον κόσμο...) για αυτό το έργο, απλώς, όμως, παραμένει «μυστικό» της Υπηρεσίας, πόσοι από αυτούς θα έρθουν από Ελλάδα και πόσοι θα προκύψουν από ένα σενάριο «επιλογής, πρόσληψης, εκπαίδευσης, εξουσιοδότησης» τοπικού προσωπικού. Αυτό το τελευταίο, μάλλον «μπάζει», όχι τόσο ως αξιόπιστη πληροφορία αλλά όσο ως λύση που μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη. Αφήστε που χρονικά, θα πιάσουμε Απρίλιο μέχρι να ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία, αν δεν ξεκινήσει ΧΘΕΣ.
Και για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμα, να το πούμε άλλη μία φορά. Έτσι όπως πάμε με το θέμα των βιομετρικών θεωρήσεων, όχι αύξηση αφίξεων δεν θα δούμε από τη Ρωσία φέτος, ούτε τα περυσινά μεγέθη δεν θα μπορέσουμε να πιάσουμε! Για αυτό παλεύουμε, πλέον, είναι σαφές: Αν πλησιάσουμε, έστω, τα περυσινά επίπεδα, θα είναι τεράστια επιτυχία!!!
Οι Ρώσοι μπορεί να «πειθαρχούν» σε σημαντικό βαθμό στα κελεύσματα και στις «απαγορεύσεις» κάθε πώλησης τουριστικού πακέτου για Τουρκία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σπεύσουν όλοι, αυτόματα, να ταξιδέψουν στην Ελλάδα! Ειδικά όσο δεν κάνουμε τίποτα πρακτικό – και υπογραμμίζουμε το πρακτικό, γιατί υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι εκεί πέρα στον ΕΟΤ, ειδικά αλλά και στα Προξενεία και στην Πρεσβεία, που έχουν «λιώσει» για να κρατήσουν την αγορά – και ουσιαστικό για να τους διευκολύνουμε και να επωφεληθούμε από αυτά τα «ώριμα φρούτα» που είναι έτοιμα να πέσουν στην τουριστική αγκαλιά μας!
Ο άλλος λόγος που μπορεί να συμβεί αυτό – εκτός από την ανικανότητά μας και την ανεπάρκειά μας, να αξιοποιήσουμε οποιαδήποτε ευκαιρία μας εμφανίζεται – είναι η γενικότερη κατάσταση στη ρωσική οικονομία και κοινωνία. Το ρούβλι υποχωρεί ξανά, κατακρημνιζόμενο σε μία ισοτιμία που «βλέπει» πάλι τα 90 ρούβλια (ανά ευρώ), η τιμή του πετρελαίου παραμένει σε πολύ χαμηλά έως και πρωτόγνωρα, για τα τελευταία χρόνια, επίπεδα, το Ρωσικό κράτος ενθαρρύνει τρελά και πιέζει ποικιλοτρόπως για «εσωτερικό τουρισμό».
Έτσι έχει η κατάσταση, μέχρι και σήμερα το πρωί. Όλα τα άλλα, είναι στη σφαίρα του προσδοκώμενου, της παραπληροφόρησης και των ευσεβών πόθων ορισμένων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου