Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Ξενοδόχοι Αθήνας: Η "μπίζνα" με τις μισθώσεις, η κατιούσα στις πληρότητες και το "φρένο" στην κίνηση...

Δύο ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία εμπεριέχουν τα στοιχεία που έδωσε η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής. Το ένα είναι η μεγάλη «μπίζνα» που, όπως αποκαλύπτεται, αναπτύσσεται παρασιτικά με πρόσχημα τη ”sharing economy”, σε βάρος και της ίδιας αυτής της τάσης στον τομέα διαμονής και φυσικά, της ξενοδοχειακής αγοράς. Οι επιπτώσεις από...


...την καλπάζουσα παραοικονομία των ιδιωτικών καταλυμάτων - η ενοικίαση των οποίων, όπως υπογραμμίζουμε εδώ και μήνες, είναι από την 1η Νοεμβρίου νόμιμη χωρίς όλη αυτή η δραστηριότητα να υπόκειται σε κανέναν κανόνα, χρονικό περιορισμό ή έλεγχο -  είναι πλέον απόλυτα ορατές στον «πίνακα» των τουριστικών δεικτών της Αθήνας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΞΑΑ, το 2015 και για την ακρίβεια, το τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου, είναι η πρώτη φορά από τότε που παρακολουθείται στατιστικά η αναλογική σχέση μεταξύ ποσοστού μεταβολής των αφίξεων στο Αεροδρόμιο και των πληροτήτων ξενοδοχείων, που ο δείκτης της πληρότητας κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση. Καταγράφει σταθερά τάση μείωσης, γεγονός που αφήνει... «ορφανό» από πλευράς διαμονής, έναν ολοένα μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων ξένων επισκεπτών στον προορισμό (και που βεβαίως δεν καλύπτεται ούτε κατά διάνοια από το ποσοστό όσων φθάνουν Αθήνα και ταξιδεύουν transit για άλλες περιοχές της χώρας).
Όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΞΑΑ Α. Βασιλικός, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των διανυκτερεύσεων κατευθύνεται στον αυξανόμενο αριθμό ενοικιαζόμενων ιδιωτικών διαμερισμάτων και σπιτιών, που κατακλύζουν πια την Αθήνα, στο πλαίσιο της ισχυροποίησης της τάσης της οικονομίας διαμοιρασμού.
Τα καταλύματα αυτά ξεπερνούν τις 8.000 πλέον στην Αθήνα και φυσικά, ουδείς γνωρίζε, σε τι αριθμούς θα φθάσουν τελικά μετά και την πλήρη απελευθέρωση των μισθώσεων.
«Το sharing economy είναι εδώ και θα μείνει, δεν έχουμε πρόβλημα με αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλικός αλλά αναρωτήθηκε που ακριβώς είναι το «sharing economy”, όταν π.χ. ένα και μοναδικό όνομα να εμφανίζεται να προσφέρει προς ενοικίαση... 120 διαμερίσματα και σπίτια στην Αθήνα στη γνωστή μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα ή όταν ολόκληρες πολυκατοικίες σε περιοχές του κέντρου, μετατρέπονται σε συγκροτήματα ενοικιαζόμενων κατοικιών.   
«Εδώ έχουμε ξεκάθαρες περιπτώσεις επιχειρηματικής δραστηριότητας» τόνισε ο κ. Βασιλικός και επανέλαβε την πάγια θέση της Ένωσης, να ληφθούν άμεσα μέτρα, ώστε τουλάχιστον να διαμορφωθούν κάποιες πιο δίκαιες και ισότιμες συνθήκες ανταγωνισμού με τα ξενοδοχεία, αρχής γενομένης από τη φορολόγηση στην "πηγή" στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και σπίτια.
Υπενθύμισε  μάλιστα ότι σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του ΞΕΕ, οι απώλειες των φορολογικών εσόδων του κράτους από αυτήν τη δραστηριότητα, υπερβαίνουν τα 350 εκατ. ευρώ ετησίως.  
Αυτά ως προς τα σπίτια.
Το άλλο στοιχείο που θεωρούμε σημαντικό, είναι η εμφανής, πια, επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των αφίξεων στον ΔΑΑ, από τον Σεπτέμβριο και πέρα. Η τάση αυτή φαίνεται ότι συνεχίζεται και στο υπόλοιπο του χρόνου και καταμαρτυρεί μία «κόπωση» στο εντυπωσιακό «σερί» που κατέγραφε η κίνηση στην Αθήνα την τελευταία διετία.
Η μεταβολή αυτή, όμως, μπορεί να υποκρύπτει και άλλες πτυχές και διαστάσεις. Αν έχουν βάση τα στοιχεία που δείχνουν θεαματική ενίσχυση του τουρισμού αναψυχής έναντι των ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους (συνέδρια, εταιρικές και επιχειρηματικές συναντήσεις κ.λπ.) τότε σημαίνει ότι η Αθήνα βιώνει μία «αλλοίωση» της δομής του τουριστικού της προιόντος, με πιθανές επιπτώσεις και στην όποια εποχικότητά του.
Αυτό το τελευταίο θέλει παρακολούθηση και μελέτη.

Κατά τα λοιπά, εξαιρετικά ρεπορτάζ για το θέμα, εδώ  και εδώ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου