Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Ρωσική αγορά: Η "ακτινογραφία" της μειωμένης κίνησης, λίγο πριν τα βιομετρικά...

- Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία για τις θεωρήσεις
- Το στατιστικό "παράδοξο" για τις αφίξεις στην Ελλάδα
- Γεωπολιτική ένταση στον ορίζοντα;

Κατά κοινή παραδοχή, η Ρωσική αγορά υπήρξε φέτος ο «αδύναμος κρίκος» για σχεδόν όλους τους ταξιδιωτικούς προορισμούς των Ρώσων, με μείωση που ποικίλει από μονοψήφια ποσοστά μέχρι υψηλά διψήφια. Με την εισαγωγή των βιομετρικών στοιχείων από την ερχόμενη εβδομάδα...


...οι εκτιμήσεις που γίνονται συγκλίνουν στην άποψη ότι η κίνηση από τη Ρωσία θα παρουσιάσει περαιτέρω μεγάλη μείωση, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες και δεν προβλέπεται βελτίωση της κατάστασης για τους προορισμούς εντός της Συνθήκης Σένγκεν, μέχρις ότου αποκτηθεί η κρίσιμ «μάζα» των Ρώσων που θα περάσουν για πρώτη φορά τη διαδικασία.
Όπως αναλύει και ο διαχειριστής μας στο tornosnews, πέραν του βαθμού ανταπόκρισης των Ρώσων πολιτών στην υποβολή των βιομετρικών στοιχείων, το στοίχημα πλέον θα είναι η διαδικασία. Εκεί θα φανεί η διαφορά μεταξύ των ευρωπαικών προορισμών, καθώς ο χρόνος χορήγησης των θεωρήσεων θα αυξηθεί με αντιστρόφως ανάλογο χρόνο χορήγησης θεωρήσεων ανά ημέρα, κάτι που σημαίνει ότι όσο καλύτερα στελεχωμένο είναι ένα Προξενείο, τόσο μικρότερο θα είναι αυτό το πρόβλημα.
Μέχρι στιγμής, η κίνηση από τη Ρωσία, κατέγραψε μεγάλη μείωση προς τους περισσότερους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Αν δούμε τα στοιχεία του Rostourism για το πρώτο εξάμηνο του έτους, μόνον η Αίγυπτος βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα με μείωση 5,8%, αν και είχε υποστεί μεγάλες μειώσεις την τελευταία διετία.
Η Τουρκία είχε μείωση 23,5% και από εκεί και πέρα, η Κύπρος περίπου 20%, η Κροατία περίπου 30%, η Πορτογαλία 23% και τις μεγαλύτερες απώλειες, η Ισπανία 42,2% και η Ελλάδα με 51%. Από τους πιο μακρινούς προορισμούς, η Ταϊλάνδη είχε μείωση 51,7% και τα Εμιράτα πάνω από 42%.
Το στατιστικό «παράδοξο»
Ψάχνοντας λίγο περισσότερο τα στατιστικά στοιχεία για τη χώρα μας, πέσαμε επάνω σε ένα αντιφατικό σκηνικό. Που σημαίνει ότι κάποιος από όλους δεν «μετράει» σωστά τις αφίξεις.
Για το Α’ εξάμηνο 2015: 
  • H Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφει 151.000 αφίξεις Ρώσων και μείωση 60,6%.
  • Τα visa centers αναφέρουν ότι χορηγήθηκαν 200.837 βίζες (χωρίς την Αγία Πετρούπολη) και μείωση 48,92%. Επισημαίνουμε ότι συνήθως, συμβαίνει το αντίστροφο με τις θεωρήσεις. Ο αριθμός τους είναι μικρότερος από τις αφίξεις, για διάφορους λόγους, όπως π.χ. ότι ένα ποσοστό των θεωρήσεων είναι πολλαπλών εισόδων.
  • To Rostourism αναφέρει ότι 224.043 Ρώσοι επισκέφθηκαν την Ελλάδα, μείωση 51%.
Ποιο είναι το σωστό; Διαλέγετε και παίρνετε…
Για να δώσουμε και μία πιο πρόσφατη εικόνα, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο αριθμός των χορηγήσεων τον Αύγουστο, κινήθηκε σε καλύτερο επίπεδο, με 81.567 θεωρήσεις, δηλαδή μείωση 32,3%, που ήταν η μικρότερη μηνιαία αρνητική μεταβολή, μέσα στο έτος. Συνολικά, στο οκτάμηνο, ο αριθμός των θεωρήσεων έφθασε τις 351.581, με μείωση 48,5%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Νέα ζητήματα στον ορίζοντα
Ειδικά για τη χώρα μας, υπάρχει και το πρόσθετο πρόβλημα των γεωπολιτικών ισορροπιών που διαμορφώνονται αυτό το διάστημα. Η κατά τα φαινόμενα σταδιακή εμπλοκή της Ρωσίας στη σύρραξη στη Συρία, αποτελεί ένα νέο μεγάλο ζήτημα, όπως αποκαλύπτεται από τις πληροφορίες πως οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Ελλάδα να μην επιτρέπει τη διέλευση ρωσικών μαχητικών και στρατιτωτικών αεροσκαφών από τον εναέριο χώρο της.

Είναι ευνόητο ότι αν προχωρήσουμε σε μία τέτοια απαγόρευση, τότε κατά πάσα βεβαιότητα θα οδηγηθούμε σε μία σοβαρή επιδείνωση στο κλίμα των ελληνο-ρωσικών σχέσεων και μάλιστα εν όψει του 2016, που έχει ανακηρυχθεί Έτος Ελλάδας στη Ρωσία και Έτος Ρωσίας στην Ελλάδα. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για όλους τους τομείς ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και ο τουρισμός...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου