Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Έφθασε η ώρα για τις ΦΑΠες...

Ήρθε και η ώρα για το πικρότατο ποτήρι της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ. Σε δύο μέρες τίθενται σε εφαρμογή τα προβλεπόμενα του νέου Μνημονίου και αργά χθες το βράδυ, είχαμε και μία “συλλεκτικής” αξίας ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ για τα πρώτα έξι νησιά που χάνουν την έκπτωση του 30%. Μόλις λιγους μήνες μετά…

… εκείνες τις ρητές και βαρύγδουπες διαβεβαιώσεις του στυλ “ τελειώνει η συζήτηση για αύξηση του ΦΠΑ στη νησιωτική Ελλάδα” ή το ακόμα πιο επιτακτικό “ο ΦΠΑ στα νησιά δεν πρόκειται να αυξηθεί ποτέ, ΠΟΤΕ και γράψτε το αυτό που σας λέω”, από την Πέμπτη, οι δεσμεύσεις αυτές… εφαρμόζονται σε Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Σκιάθο.
Ειδικά για τη Ρόδο, αναφέρεται ότι αποτέλεσε “εξαίρεση” και επιλέχθηκε με βάση κριτήρια όπως ο πληθυσμός (115.490) και οι αφίξεις τουριστών το 2014 που ξεπέρασαν τα 2 εκατ.
Η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, ξεχωρίζει, κατά την άποψή μας, από τις συνήθεις, καθώς υπερχειλίζει αναφορών απολογίας και προφάσεων: “Είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή είναι για την κυβέρνηση πολιτική αναγκαιότητα (και όχι επιλογή) που προκύπτει από τη συμφωνία με τους θεσμούς και βασικό στάδιο για να προχωρήσει η αξιολόγηση και τα επόμενα βήματα”.
Κατά το ΥΠΟΙΚ, οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ θα επαναξεταστούν το 2016 – ελπίζουμε με σκοπό να… μειωθούν - με την προϋπόθεση ότι τα έσοδα από την φοροδιαφυγή, θα είναι μεγαλύτερα από τα προϋπολογισθέντα.  Ελπίζουμε ξανά, ότι αυτός ο στόχος δεν αναφέρεται εκ του ασφαλούς, γιατί όπως ξέρουμε, φέτος στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, η υστέρηση των εσόδων έφθασε τα 4 δισ. ευρώ.
οι άλλες δύο ομάδες νησιών, θα έχουν την ίδια τύχη από 1.6.2016 και 1.1.2017.
Η συνέχεια, τις επόμενες μέρες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου