Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Ταξιδιωτικό Ισοζύγιο Ιουλίου: Πως αποτύπωνεται στα στοιχεία ο... "λόξυγκας" σε έσοδα και αφίξεις

Δύο τινά  ξεχωρίζουμε ως πλέον ενδιαφέροντα των άλλων στοιχείων στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο Ιανουαρίου-Ιουλίου που μόλις δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Πρώτον, το πόσο ανάγλυφα αποτυπώνεται στα στοιχεία του Ιουλίου η...


... "αρυθμία" στις ροές εσόδων και αφίξεων που είχε ξεκινήσει από την περίοδο προκήρυξης του δημοψηφίσματος και κλιμακώθηκε τις πρώτες μέρες της επιβολής των capital controls.
Το ποσοστό αύξησης των αφίξεων, συνολικά δεν ξεπέρασε το 4,4% ενώ οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά μόλις 3,5%. Θυμίζουμε ότι οι αφίξεις στα αεροδρόμια, τον ίδιο μήνα, εμφάνισαν αύξηση κατά 5,4%, ενώ χωρίς την Αθήνα στον “χάρτη”, η αύξηση ήταν οριακή, γύρω στο 0,9%. Χαρακτηριστική είναι, επίσης, η απεικόνιση των επιπτώσεων των capital controls στα ταξίδια των Ελλήνων, καθώς οι ταξιδιωτικές πληρωμές τον Ιούλιο (δηλαδή οι δαπάνες κατοίκων στο εξωτερικό) μειώθηκαν κατά σχεδόν 19%.
Στο επτάμηνο, βέβαια, οι μεν αφίξεις κινήθηκαν με αύξηση 14,2% (περίπου στα 12 εκατ.) ενώ οι εισπράξεις κατέγραψαν αύξηση κατά 6,2%.
Το δεύτερο σημείο είναι, ότι με βάση αυτά τα στοιχεία, τουλάχιστον, η Μεγάλη Βρετανία δείχνει να είναι η αγορά που ενίσχυσε τον ελληνικό τουρισμό, φέτος, περισσότερο από τις υπόλοιπες μεγάλες αγορές. Ειδικά τον Ιούλιο, οι εισπράξεις από τη Μ. Βρετανία εμφάνισαν αύξηση… 49,6%, την ώρα που οι εισπράξεις από Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ κατέγραφαν μεγάλη μείωση.
Και σε επίπεδο κίνησης, τον Ιούλιο οι αφίξεις από Μ. Βρετανία έφθασαν μία ανάσα από τις 500.000 και κατέγραψαν αύξηση 54,2%, σχεδόν σε διπλάσιο ποσοστό έναντι των άλλων μεγάλων αγορών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως οι μεγαλύτερες και περισσότερες προσφορές της περιόδου εκείνης, τόσο από τους έλληνες ξενοδόχους όσο και από τους tour operators δόθηκαν στη βρετανική αγορά.

Τα πλήρη στοιχεία, εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου