Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Μεταίχμιο ο Ιούνιος: "Φρέναραν" οι αφίξεις και απότομη μείωση των κρατήσεων

- Μείωση αφίξεων σε Κρήτη, Δωδεκάνησα και Πελοπόννησο
- Αύξηση σε Ιόνιο και Κυκλάδες 
- Στο -20% η υστέρηση κρατήσεων την τελευταία εβδομάδα
- "Κρατάει" η Αθήνα
Διαφορετικές «ταχύτητες» μεταξύ προορισμών και σαφές «φρενάρισμα» στον ρυθμό αφίξεων σε σχέση με τη δυναμική της αρχής του χρόνου, δείχνουν τα στοιχεία αεροπορικών αφίξεων για τον Ιούνιο και το πρώτο εξάμηνο, όπως τα συγκεντρώνει και τα επεξεργάζεται ο ΣΕΤΕ. Μία πρώτη διαπίστωση είναι...


ότι τον Ιούνιο αρχίζουμε να βλέπουμε από τη μία πλευρά τις επιπτώσεις που είχε η παρατεταμένη, αβεβαιότητα από τον Απρίλιο και μετά στη δυναμική του τουρισμού - αλλά είναι παρήγορο και θετικό ότι αρκετοί προορισμοί άντεξαν και κρατήθηκαν σε θετικά πρόσημα – και από τα τέλη του μήνα, την ανησυχητική αρνητική μεταβολή στη ροή των κρατήσεων.
Ειδικά όσον αφορά στις κρατήσεις τελευταίας στιγμής, οι οποίες καθορίζουν και την εικόνα της αγοράς για τους προσεχείς μήνες, μετά την εφαρμογή των capital controls καταγράφηκε αρχικά μια απότομη μείωση 30%-40% η οποία τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να σταθεροποιείται περί το -20%.
Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, η μείωση αυτή, εφόσον δεν ανατραπεί, αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις αφίξεις του επόμενου τριμήνου.
Ως προς τις αφίξεις, ξεκινώντας από τον Ιούνιο, συνολικά έκλεισε με +3,2%, για όλα τα αεροδρόμια και με -1,2% στο σύνολο πλην Αθήνας.
Μείωση αφίξεων τον Ιούνιο, είχαν η Θεσσαλονίκη (περίπου 1%), η Ρόδος (8,7%), η Κως (5,7%), το Ηράκλειο (5%), τα Χανιά (0,6%), η Καλαμάτα (9,6% και με μεγάλο γύρισμα σε σύγκριση με τα υψηλά διψήφια των προηγούμενων μηνών) και ο Άραξος (-25,5%).
Σημαντική αύξηση διατήρησε η Αθήνα με περίπου 26%, η Σαντορίνη είχε αύξηση 20,7%, η Κεφαλονιά με περίπου 10%, η Μύκονος με 7,5%, Ζάκυνθος με 5,3%, Κέρκυρα με 3,2% και με καλά θετικά πρόσημα Καβάλα, Σάμος, Μυτιλήνη, Σκιάθος κ.λπ.
Σε επίπεδο περιοχών, τα Δωδεκάνησα είχαν μείωση πάνω από 7%, η Κρήτη μείωση κοντά στο 4%, και η Πελοπόννησος κοντά στο 17%.
Στον αντίποδα, οι Κυκλάδες με αύξηση 15% και το Ιόνιο με 5%.
Σε επίπεδο εξαμήνου, συνολικά κατεγράφη αύξηση περίπου 8%. Στο σύνολο πλην Αθήνας, αύξηση μόλις 1%, Δωδεκάνησα και Κρήτη με μείωση 5% και 3% αντίστοιχα, το Ιόνιο αύξηση 3.9%, η Πελοπόννησος με +25% και τα λοιπά (Σάμος, Σκιάθος, Μυτιλήνη και Καβάλα) με αύξηση 8%.
Αναλυτικά τα στοιχεία, εδώ.
Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο ΣΕΤΕ χαιρετίζει την προσπάθεια όλων των εργαζομένων και επιχειρηματιών του τουρισμού, των Τour Operators και αεροπορικών εταιρειών, οι οποίοι συνεχίζουν να υλοποιούν τα προγράμματά τους κανονικά, της εφοδιαστικής αλυσίδας και του εμπορικού κόσμου, αλλά και του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, ώστε οι εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στη χώρα μας να περάσουν ανεπηρέαστα και με υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών τις διακοπές τους. "Αυτό αποτελεί και την καλύτερη προβολή και εγγύηση για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού" επισημαίνει χαρακτηριστικά και επαναλαμβάνει την πεποίθήσή του ότι εφόσον υπογραφεί άμεσα συμφωνία, "ο ελληνικός τουρισμός είναι έτοιμος να αναστρέψει την κατάσταση, να καλύψει το χαμένο έδαφος και να στηρίξει αποφασιστικά την απασχόληση και την οικονομία της χώρας". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου