Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Δραματική "ώρα μηδέν" για τον τουρισμό...

Τραυματισμένο και εγκλωβισμένο σε μία ανελέητη μάχη με τον χρόνο, με ορίζοντα ωρών έως και μηνών, βρίσκει τον τουρισμό η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος. Η κατάσταση είναι δυσχερής και πιεστική σε όλα τα μέτωπα...




...της καθημερινότητας στους προορισμούς, των ροών των κρατήσεων, του όγκου των ακυρώσεων και της ίδιας της λειτουργίας των επιχειρήσεων και της αγοράς.
Καταλύτες σε όλα αυτά, βραχυπρόθεσμα, είναι φυσικά το ζήτημα των τραπεζών και οι ελλείψεις που έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται σε ορισμένες περιοχές της χώρας.
Όλοι στον τουρισμό γνωρίζουν ότι αν διαταραχθεί σοβαρά η καθημερινότητα των τουριστών που βρίσκονται ήδη στη χώρα μας, π.χ. έλλειψη μετρητών και «στεγνά» ATMs ή μη αποδοχή πιστωτικών καρτών, οι επιπτώσεις θα είναι αλυσιδωτές και καταστροφικές, καθώς τα προβλήματα αυτά θα μεταδοθούν αστραπιαία στο εξωτερικό, τόσο μέσω των εκατοντάδων δημοσιογραφικών συνεργείων που αλωνίζουν τη χώρα, όσο και από τους ίδιους τους τουρίστες, μέσω των κοινωνικών τους δικτύων.
Αν φθάσουμε εκεί, δε, τότε όλα τα μηνύματα και οι διαβεβαιώσεις που εκπέμπονται προς το εξωτερικό από την πολιτική ηγεσία αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα, ότι όλα είναι καλά και ομαλά για τους επισκέπτες της χώρας, θα καταστούν έωλα και ίσως χαρακτηριστούν και παραπλανητικά.
Είναι ευνόητο ότι αν αρχίσει να γενικεύεται μία κατάσταση αδυναμίας παροχής ορισμένων βασικών υπηρεσιών από τα ξενοδοχεία, οι τουριστικοί οργανισμοί θα αναγκαστούν να προχωρήσουν στα εναλλακτικά σχέδια που έχουν ήδη εκπονήσει. Μεταξύ αυτών, απομάκρυνση πελατών και ανακατεύθυνση κρατήσεων προς άλλους προορισμούς, κάτι που σε κάποιο βαθμό ήδη συμβαίνει.
Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, το κλίμα εξαρτάται και πάλι από τις πολιτικές εξελίξεις.
Αν δεν επέλθει συμφωνία, δεν σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα και δεν αποκατασταθεί η αξιοπιστία και η βεβαιότητα στην εικόνα της χώρας, τότε όλα παραπέμπουν σε σφοδρή επιδείνωση και επιτάχυνση της κατάρρευσης της τουριστικής οικονομίας. Και για το υπόλοιπο της περιόδου, αλλά, πλέον και για την επόμενη περίοδο, του 2016.
βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την σχεδόν ολική - τουλάχιστον για αυτό το διάστημα- κατάρρευση της εσωτερικής αγοράς τουρισμού, με καταιγισμό ακυρώσεων.
Κλεψύδρα- λαιμητόμος, η κατάσταση για τον ελληνικό τουρισμό. Κάθε ώρα που περνάει χωρίς λύσεις και θετικές εξελίξεις, τόσο δυσκολεύει το παρόν του και τόσο σκοτεινιάζει το εγγύς μέλλον του...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου