Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Φόροι στον τουρισμό: "Ξώφαλτσα" πέρασε ο εφιαλτικός φόρος διαμονής, αλλά επανέρχεται η αύξηση ΦΠΑ...

Σε μεγάλη αναστάτωση βρίσκεται ο τουριστικός μας κόσμος, λόγω των απανωτών κινδύνων και απειλών που προκύπτουν όλο αυτό το διάστημα από τις... ασκήσεις εισπρακτικών μέτρων και λοιπών προθέσεων της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Το απίστευτο μέτρο της επιβολής...


...φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία τριών αστέρων και άνω, από 3% έως 5% ανά διανυκτέρευση ήταν ένας πραγματικός εφιάλτης για τον τουρισμό που τελικά φαίνεται ότι αφήνεται στα χαρτιά, καθώς προκύπτει θέμα αντισυνταγματικότητας (η εξέλιξη αυτή αναδείχθηκε από σχετικό δημοσίευμα στο «Βήμα») 
Η «λογική» και η έμπνευση για αυτό το μέτρο, άφησε άναυδο τον τουριστικό κόσμο. Για τον πρόσθετο λόγο ότι αυτός ή αυτοί που τον πρότειναν, προφανώς δεν είχαν ιδέα ή ενδιαφέρον, του τι θα προκαλούσε αυτή η κίνηση και μάλιστα μέσα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου και ενώ το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων πακέτων για τη χώρα έχει ήδη πωληθεί ενώ έχει ήδη γίνει και το μεγαλύτερο ποσοστό των κρατήσεων για τους επόμενους μήνες. Αυτό σημαίνει ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα καταλύματα θα καλούνταν να καλύψουν οι ίδιες τις πρόσθετες επιβαρύνσεις, καθώς είναι αδύνατον και αδιανόητο να τις μετακυλούσαν στους πελάτες που έχουν ήδη κάνει την κράτηση ή πληρώσει το πακέτο τους.
Επιπρόσθετα, τεράστιο πρόβλημα θα δημιουργούσε αυτό το μέτρο στην συνεδριακή αγορά, καθώς υπάρχουν πολλά συνέδρια και εταιρικές συναντήσεις που έχουν ήδη κλείσει για την επόμενη διετία και οι τιμές έχουν από καιρού συμφωνηθεί.
Φυσικά, είναι περιττό να αναφέρουμε ότι, πάλι, τη ζημιά θα την πλήρωναν οι νόμιμοι και οι συνεπείς, καθώς το μέτρο αυτό θα ήταν ένα ακόμα «δώρο» στην παραοικονομία και στην οργιάζουσα ζούγκλα των παράνομων καταλυμάτων.
Μπορεί βέβαια να φαίνεται ότι ο ελληνικός τουρισμός γλυτώνει μία καταστροφική εξέλιξη – η επιβολή ενός τέτοιου φόρου θα ήταν παγκόσμια πρωτοτυπία και θα προκαλούσε πάταγο στη διεθνή τουριστική αγορά – αλλά από την άλλη πλευρά, μας προκύπτει ξανά αύξηση του ΦΠΑ. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ, με εξαίρεση τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα βιβλία.

«Θέατρο παραλόγου», τι άλλο να πει κανείς. Και μέχρι το απόγευμα που θα μάθουμε, πιο συγκεκριμένα, τις οριστικές προτάσεις της κυβέρνησης, μπορεί να έχουμε και άλλα επεισόδια σε αυτό το θρίλερ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου