Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Το (νέο) άνοιγμα στη Ρωσία: Αν ξαναπληγωθεί αυτή η... "αγάπη", η σχέση θα γίνει ολέθρια

Η αλήθεια είναι ότι είμαστε από εκείνους που βλέπουν πολύ θετικά και με ικανοποίηση το εγχείρημα αναθέρμανσης και μετεξέλιξης των σχέσεων με τη Ρωσία. Σε πολλά επίπεδα. Ωστόσο, επειδή έχουμε παρακολουθήσει το θέμα αυτό πολύ στενά, όλα αυτά τα χρόνια, δεν μπορούμε να μην προβληματιζόμαστε για...


...το πως επιχειρείται το νέο άνοιγμα όσο και για το ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο που έχει εκπονηθεί και ποιοι είναι οι στόχοι του.
Διότι αν δεν υπάρχει σχέδιο με αρχή, μέση και συνέχεια και όλο αυτό το κλίμα που ζούμε γίνεται αυθορμήτως και στο πλαίσιο μίας επιφανειακής ισορροπιστικής τακτικής, ως ένα στοιχείο διαπραγμάτευσης, τότε ξεπερνάμε τον προβληματισμό και περνάμε σε μία σφαίρα έντονων ανησυχιών.
Η μεταστροφή της ελληνικής πολιτικής προς τη Ρωσία, έστω και σε επίπεδο μηνυμάτων και προθέσεων είναι αρκετά σημαντική και εκδηλωτική για να μην γίνει αντιληπτή, ευρύτερα και φυσικά και εκτός Ελλάδος.
Δείχνει μάλιστα να είναι τόσο συνειδητή, εν όψει και της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Μόσχα την άλλη εβδομάδα, που ήδη δημιουργούνται ποικίλες προσδοκίες, εκατέρωθεν.
Πρέπει να μην ξεχνάμε ότι οι σχέσεις μας με τη Ρωσία έχουν περάσει τουλάχιστον δύο ζενίθ και ναδίρ την τελευταία δεκαετία. Μετά εκείνο το κοσμοϊστορικό ξεκίνημα “νέας εποχής” επί κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή, το οποίο πήγε τελικά “άπατο” και αποδείχθηκε έως και καταστροφικό, όπως εξελίχθηκε, μετά είχαμε τον… βαρύ “σιβηρικό χειμώνα” των κυβερνήσεων ΓΑΠ, μία νέα προσπάθεια αποκατάστασης επί προηγούμενης συγκυβέρνησης που βελτίωσε ελαφρώς τα πράγματα και τώρα εξαπολύουμε... grand opening!
Πρέπει, επίσης, να μην ξεχνάμε ότι οι Ρώσοι έχουν δύο πολύ βασικά χαρακτηριστικά στην πολιτική και στη στρατηγική τους. Πρώτον δεν ξεχνούν τίποτα (μα τίποτα!) και παρακολουθούν τα πάντα, όπερ σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί έως και ωμοί (όπως έχει αποδειχθεί από ορισμένες δηλώσεις και τοποθετήσεις τα τελευταία χρόνια) και δεύτερον, δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε σημαντικές κινήσεις αν δεν είναι απολύτως βέβαιοι ότι η άλλη πλευρά εννοεί αυτά που λέει και θα κάνει όσα δεσμεύεται να κάνει ή αν από την οποιαδήποτε κίνηση από την πλευρά τους, δράση ή ανταπόκριση, δεν εξυπηρετούνται πρωτίστως τα δικά τους συμφέροντα.
Είναι, ελπίζουμε, πασιφανές και ευνόητο πως το εγχείρημα της σημερινής κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι ούτε απλό, ούτε πρόχειρο, για έναν παραπάνω λόγο, που έχει να κάνει με τη δύσκολη συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε ως χώρα, οικονομικά, πολιτικά και στρατηγικά.
Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, εξαιρετική μελέτη κάθε κίνησης και των επιπτώσεων της και αριστοτεχνική προετοιμασία διαχείρισης των ισορροπιών που θα διαμορφωθούν ή θα διαταραχθούν και των αντιδράσεων που ενδεχομένως θα προκαλέσουν, από διάφορες πλευρές.
Χρειάζεται, επιπρόσθετα, συγκεκριμένες και απόλυτα αξιολογημένες προτάσεις.  

Εν ολίγοις, αν δεν βαδίζουμε κάπως έτσι, τότε οι εξελίξεις στο μέλλον, μπορεί να είναι καταιγιστικές και οριστικά ολέθριες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου