Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Νομοσχέδιο Τουρισμού: Ειδικό Σήμα Λειτουργίας με (περίπου) έξι δικαιολογητικά και εντός 50 ημερών!


- Από το ΞΕΕ η κατάταξη ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων
- Νέος θεσμός "χορηγίας για τουριστική προβολή της Ελλάδας"

Σημαντικές τομές, κυρίως στις διαδικασίες έκδοσης Ειδικού Σήματος Λειτουργίας για ξενοδοχεία και επιχειρήσεις καταλυμάτων, καθώς και στη διαδικασία κατάταξής τους που ανατίθεται στο ΞΕΕ, αλλά και ορισμένες καινοτομίες- “εκπλήξεις”, όπως η δυνατότητα υποδοχής χορηγιών για την προβολή του Ελληνικού Τουρισμού…




…περιλαμβάνει το νέο Νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που κατατέθηκε σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού,  με τίτλο: «Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις».
Σε μία πρώτη ανάγνωση - γιατί θα επανέλθουμε φυσικά - στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων η σημαντική απλούστευση της διαδικασίας χορήγησης Ειδικού Σήματος Λειτουργίας για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και για επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων, με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά να περιορίζονται δραστικά και με την πρόβλεψη, αν δεν υπάρξει διεκπεραίωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες εντός 50 ημερών, η χορήγηση του ΕΣΛ να θεωρείται “αυτοδίκαιη”.
Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, επίσης, η πρόβλεψη ότι αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων και των ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων - διαμερισμάτων ορίζεται το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) το οποίο εκδίδει το οικείο πιστοποιητικό κατάταξης κατόπιν σχετικής αιτήσεως η οποία υποβάλλεται το αργότερο εντός δέκα ημερών από την ημερομηνία υποβολής αίτησης χορήγησης Ε.Σ.Λ. στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού. 
Το Ξ.Ε.Ε. εντός 50 ημερών από την υποβολή της αίτησης για την κατάταξη του τουριστικού καταλύματος εκδίδει πιστοποιητικό κατάταξης του καταλύματος σε κατηγορία αστέρων ή κλειδιών αντίστοιχα. Το πιστοποιητικό κατατίθεται στην αρμόδια υπηρεσία τουρισμού το αργότερο εντός 20 ημερών από την έκδοσή του άλλως το Ε.Σ.Λ. ανακαλέιται. 
Το πιστοποιητικό κατάταξης θα έχει διάρκεια πέντε έτη.
Καινοτομία και μάλλον άλλη μία “έκπληξη” για πολλούς, η πρόβλεψη θεσμοθέτησης “χορηγίας για την τουριστική προβολή της Ελλάδας”. Σύμφωνα με τον σχετικό προσδιορισμό προβλέπεται «χορηγία για την τουριστική προβολή της Ελλάδας» η οποία αφορά σε χρηματική ή άλλης μορφής οικονομική παροχή σε είδος, σε άυλα αγαθά, σε δικαιώματα κατά την έννοια του άρθρου 38 του ν. 4172/2013 (Α 167) ή υπηρεσίες από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ημεδαπά ή αλλοδαπά, για την ενίσχυση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων ή σκοπών του αποδέκτη της χορηγίας, με αντιστάθμισμα την προβολή του κοινωνικού προσώπου του χορηγού. 
Η χορηγία αυτή αφορά στην προβολή και την προώθηση της Ελλάδας ως τουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η τουριστική προβολή μπορεί να επιτυγχάνεται μέσω εξειδικευμένων ενεργειών, τεχνολογικών συστημάτων, πλατφόρμας, λογισμικού, προωθητικών ενεργειών, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων ή παραχώρησης δικαιωμάτων”.
Αυτά για αρχή και επανερχόμαστε για τις προτεινόμενες διατάξεις για τα επενδυτικά, για ΕΟΤ και για άλλα.

Όλο το νομοσχέδιο εδώ και η αιτιολογική, εδώ.

1 σχόλιο:

  1. Και αν δεν κάνουμε λάθος, τα Ενοικιαζόμενα πλέον πάνε μέχρι και 20 δωμάτια, από 15 που ήταν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή