Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

ΥΠΕΚΑ: Το νέο πλαίσιο Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού σε διαβούλευση... fast track

Εν μέσω “θορύβου” που έχει προκληθεί για τα σχέδια νόμου περί Αιγιαλού και Παραλιάς, βγήκε και κάτι πιο “βαρύ”. Το ΥΠΕΚΑ έδωσε μάλλον αθορύβως - Παρασκευή απόγευμα και για λίγες μόλις μέρες - σε δημόσια διαβούλευση σχεδιο νόμου για το νέο θεσμικό πλαίσιο χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού…


…μία παρέμβαση βαρυσήμαντη και καθοριστική για το σύνολο τομέων, δραστηριοτήτων και τοπικών κοινωνιών της χώρας.
Το νομοσχέδιο, με μία πρώτη ανάγνωση αλλάζει πολλά τόσο σε θεσμικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο διαδικασιών και νέων προβλέψεων, μέχρι και στη γνωστή μέχρι σήμερα ορολογία των Χωροταξικών Σχεδίων.
Μιλάει για Εθνική Χωροταξική Πολιτική (ΕΧΠ) και Στρατηγικά Χωροταξικά Πλαίσιά (ΣΧΠ), εισάγει τις Περιφερειακές Χωροταξικές Στρατηγικές (ΠΕΧΩΣ), καθώς και τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια και τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια.
Δίνεται μεγάλη έμφαση στην μηχανοργάνωση, στην κωδικοποίηση και στην ψηφικοποίηση νομοθεσίας, βάσεων δεδομένων και διαδικασιών, το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας που συστήνεται στο ΥΠΕΚΑ θα έχει 21 μέλη, με εκπροσώπους φορέων μεταξύ τους και επιπρόσθετα πενταμελή εκτελεστική επιτροπή. 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, βέβαια, ειδικά για τον τομέα του Τουρισμού έχει η προφανής πρόθεση αποκέντρωσης των διαδικασιών σχεδιασμού με τις νέες προβλέψεις για τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια και τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια, στο άρθρο 9. 
Εκεί υπάρχει πληθώρα σημείων που χρήζουν μεγάλης προσοχής ή και περαιτέρω αποσαφήνισης, καθώς με όσα προωθεί το ΥΠΕΚΑ αλλάζουν πολλά στο υφιστάμενο καθεστώς και όλοι ξέρουμε τι συνήθως συμβαίνει σε παρεμβάσεις τέτοιου χαρακτήρα και έκτασης, που είτε θίγει ή τροποποιεί ζητήματα που άπτονται των προβλέψεων του Συντάγματος, είτε απαιτεί την κωδικοποίηση ενός τεράστιου όγκου και μεγάλης διασποράς νομοθεσίας και την έκδοση δεκάδων Προεδρικών Διαταγμάτων, ΚΥΑ και άλλων κανονιστικών και εφαρμοστικών αποφάσεων.
Και αν εμείς εντοπίσαμε πολλά τέτοια σημεία, φανταζόμαστε τι θα βρουν οι πιο ειδικοί...
Μεγάλο ζήτημα και σύνθετο, άνοιξε το ΥΠΕΚΑ και οι δέκα μέρες διαβούλευσης, εμάς τουλάχιστον, μας φαίνονται λίγες, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι χάθηκαν ήδη δύο-τρεις μέρες μέχρι να γίνει ευρύτερα αντιληπτή η ανάρτηση.

Η διαβούλευση και τα σχετικά κείμενα, εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου