Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Πρώτες αντιδράσεις και σχόλια για την "προσγείωση" της Ryanair στην Αθήνα

Ηχηρός και παρατεταμένος ο αντίκτυπος της ανακοίνωσης της Ryanair για τη δημιουργία βάσης στην Αθήνα. Και σε δύο επίπεδα: πρώτον, ως προς την εισερχόμενη κίνηση στην πρωτεύουσα, καθώς βάζοντας την Αθήνα στον “χάρτη” των προορισμών της, έστω και αρχικά από τρεις προορισμούς του…


…εξωτερικού, δημιουργεί νέα δεδομένα για την τουριστική οικονομία της πόλης.
Δεύτερον, στην αγορά εσωτερικού, όπου ανατρέπει δεδομένα και δημιουργεί μία νέα κατάσταση, την εξέλιξη της οποίας, όλοι θα παρακολουθήσουμε με μεγάλο ενδιαφέρον. Καθοριστικός παράγοντας, φυσικά, θα είναι το κόστος των εισιτηρίων στα δρομολόγια αυτά και πως θα διαμορφώνεται ανάλογα με τη ζήτηση. Μία άλλη παράμετρος, είναι η “εξοικείωση”, τρόπον τινά, του ελληνικού επιβατικού κοινού με τον τρόπο λειτουργίας της Ryanair (σχεδόν εξ ολοκλήρου on line) και των υπηρεσιών που προσφέρει έναντι πρόσθετου κόστους.
Κάποιες πρώτες αντιδράσεις είχαμε χθες από την Aegean και από την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής & Αργοσαρωνικού.
Η Aegean ανέφερε ότι η δημιουργία βάσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από την Ryanair “επιβεβαιώνει τη λειτουργία μιας απόλυτα ανταγωνιστικής αγοράς, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αερομεταφορών, γεγονός που πάντοτε ισχυριζόταν η Aegean”. 
Προσθέτει ότι “αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που η συνένωση δυνάμεων των 2 ελληνικών αερομεταφορέων, της AEGEAN με την Olympic Air, ήταν απαραίτητη ώστε να δημιουργηθούν οι οικονομίες κλίμακας, για την αποτελεσματική λειτουργία και ανάπτυξη ενός ελληνικού αερομεταφορέα, που θα εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα μας σε αυτή την κοινή ευρωπαϊκή αγορά”. 
Χαρακτηρίζει ως “πολύ θετικό”, το ότι η σταθεροποίηση της χώρας μας και η σημαντική ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος, την καθιστούν πλέον πιο ελκυστική για επιπλέον δραστηριοποίηση ξένων αερομεταφορέων. 
Επαναλαμβάνει ότι τόσο πριν όσο και μετά τη συνένωση με την Olympic Air, η Aegean έχει προσφέρει νέες πολιτικές χαμηλότερων ναύλων, όπως τις GoLight και Flex, που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2013, πρωτοβουλίες που “βελτίωσαν σημαντικά το κόστος εισιτηρίου για τον Έλληνα καταναλωτή, τόσο στα κύρια δρομολόγια εσωτερικού, όσο και στις μικρές άγονες γραμμές”.
“ Άλλωστε, για τον λόγο αυτό, η σωρευτική κίνηση των 2 εταιρειών στο εσωτερικό παρουσίασε σημαντική αύξηση 15% το δίμηνο μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια συνεχούς ύφεσης και μείωσης. Οι καταναλωτές το ξέρουν και το νιώθουν ήδη”, καταλήγει.
Ξενοδόχοι Αθήνας: Θετική και τονωτική εξέλιξη 
Από την πλευρά της η  ΕΞΑΑΑ χαιρετίζει την ανακοίνωση της Ryanair και με την ευκαιρία χαιρετίζει και κάθε ανάλογη θετική και ελπιδοφόρα πρωτοβουλία που ενισχύει την κίνηση προς την Ελλάδα και την Αθήνα ειδικότερα.
Παρατηρεί ότι ύστερα από μια εξαετή καθοδική πορεία για τον προορισμό και τα ξενοδοχεία της Αθήνας – Αττικής που η καταγεγραμμένη πτώση σε όλους τους δείκτες έφτασε έως και (-) 40%, καταγράφεται “μια θετική για την ψυχολογία όλων αυξητική τάση των πτήσεων και της ζήτησης προς Αθήνα, που ελπίζουμε να έχει σταθερότητα και διάρκεια”. 
Σύμφωνα με την ΕΞΑΑΑ, πιθανή αύξηση της τουριστικής ζήτησης μπορεί να αποτελέσει «τονωτική ένεση» όχι μόνο για τον τουρισμό και τα ξενοδοχεία της Αθήνας, αλλά και για το εμπόριο, την εστίαση και τις λοιπές δραστηριότητες στην πόλη.

Και καταλήγει τονίζοντας ότι είναι απόλυτα εμφανής, τόσο η συμβολή της ηρεμίας των τελευταίων μηνών στην πρωτεύουσα  -που επέδρασε στην αλλαγή του κλίματος-  όσο και η μεγάλη δυναμική του προορισμού, ο οποίος σε πείσμα κάθε αρνητικής συγκυρίας, εξακολουθεί να προσελκύει ως «πολλά υποσχόμενος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου