Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

ΥΠΟΤ: Ετοιμάζει πιλοτικό πρόγραμμα ανάπλασης τουριστικών προορισμών

- Θα διερευνηθούν τρόποι και κίνητρα και για την "απόσυρση" κτιρίων

Μεγάλο και σύνθετο θέμα “πιάνουν” στο Υπουργείο Τουρισμού - και καιρός ήταν, βέβαια - με πολύ ενδιαφέρουσες και σημαντικές προεκτάσεις για την εικόνα των κύριων τουριστικών μας προορισμών. Στόχος η διατύπωση προτάσεων για δράσεις τουριστικής ανάπλασης σε τουριστικούς προορισμούς και ειδικότερα ενός…


…πιλοτικού προγράμματος που θα συνδυάζει την ενίσχυση της επενδυτικής πρωτοβουλίας μέσω παροχής ειδικών χωροταξικών, πολεοδομικών, φορολογικών και οικονομικών κινήτρων με την αποκατάσταση του τοπίου από τις επιπτώσεις μίας άναρχης ανάπτυξης και περιβαλλοντικής υποβάθμισης. 
Ενδεικτικά αναφέρονται οι αστικές αναπλάσεις, τα προγράμματα αποκατάστασης του αστικού και παράκτιου τοπίου κ.λπ. Ειδική μέριμνα θα δοθεί και σε δράσεις απόσυρσης απαξιωμένων ή εγκαταλελειμμένων κτιρίων και εγκαταστάσεων τουριστικής χρήσης, που αλλοιώνουν το τοπίο και την εικόνα της περιοχής.
Για τον σκοπό αυτό συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας, κυρίως υπηρεσιακών παραγόντων και στελεχών, υπό τον Γενικό Γραμματέα Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων Γ. Πυργιώτη, με αντικείμενο, τη διαμόρφωση πιλοτικού προγράμματος τουριστικής ανάπλασης σε αναπτυγμένους τουριστικούς προορισμούς στην Κρήτη, στην Κέρκυρα και στη Ρόδο που παρουσιάζουν σύνθετα προβλήματα τουριστικής ανάπτυξης και ειδικότερα:
  • Η διερεύνηση της υφιστάμενης κατάστασης σε επιλεγμένες περιοχές της Κρήτης, της Κέρκυρας και της Ρόδου.
  • Η διερεύνηση και ο εντοπισμός των χωροταξικών εργαλείων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε σύνδεση με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον τουρισμό και τα Περιφερειακά Πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης.
  • Η διερεύνηση (εντοπισμός και αξιολόγηση) των πολεοδομικών εργαλείων για την ανάπλαση των παραπάνω τουριστικών περιοχών και ο καθορισμός κριτηρίων και μέτρων για την “απόσυρση” απαξιωμένων τουριστικών εγκαταστάσεων με παράλληλη εξειδίκευση κατά περίπτωση της έννοιας της απόσυρσης (αλλαγής μορφής ή κατηγορίας καταλύματος με διατήρηση τουριστικής χρήσης, ανάπλαση κελύφους, αλλαγή χρήσης, ολική ή μερική κατεδάφιση).
  • Η διερεύνηση και πρόταση πηγών χρηματοδότησης (Πράσινο Ταμείο, εθνικά και κοινοτικά προγράμματα κ.λπ.) και θέσπισης ειδικών οικονομικών κινήτρων, όπως φορολογικές απαλλαγές ή κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου.
  • Η αξιολόγηση της δυνατότητας εφαρμογής των προτεινόμενων εργαλεών και η πρόταση τυχόν σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων.
  • Η διατύπωση συγκεκριμένων δράσεων με την μορφή Πιλοτικού Προγράμματος σε συγκεκριμένες περιοχές.


Ο χρόνος που έχει η Ομάδα στη διάθεσή της είναι τέσσερις μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου