Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

"Τρέχουν" για τα οργανογράμματα- τι αλλαγές προωθεί το Υπουργείο Τουρισμού

“Θέμα χρόνου” είναι, λέει, τα νέα Οργανογράμματα στα υπουργεία ενώ το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καταβάλλει προσπάθειες για την επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν την αξιολόγηση και αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα. Όπως διαβάσαμε σε ρεπορτάζ…


…του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με έγγραφο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 29 Νοεμβρίου, γίνεται γνωστό πως από τις επιτροπές, που είχαν συσταθεί για τον λόγο αυτό, ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των δομών όλων των υπουργείων, καθώς και ενός αριθμού νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ΕΟΤ, ΕΟΦ, ΟΑΕΔ, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΕΑ κ.ά.) και παράλληλα συνεχίζεται η διαδικασία αξιολόγησης και για άλλα νομικά πρόσωπα.
Θυμίζουμε εδώ την αποκάλυψή μας ότι οι σχετικές προθεσμίες έχουν παραταθεί για έναν χρόνο, μέχρι το τέλος του 2014.
Ειδικά σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο Τουρισμού, σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται - και ορισμένες υλοποιήθηκαν, ήδη, προσθέτουμε εμείς - οι εξής δράσεις:
  • Αναδιάρθρωση των οργανικών δομών του υπουργείου Τουρισμού, με ενίσχυση του επιτελικού του ρόλου και άρση των επικαλύψεων με τον ΕΟΤ, με παράλληλη ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού.
  • Αναδιάρθρωση της δομής και λειτουργίας των Οικονομικών Υπηρεσιών, με σκοπό τη βελτίωση της οικονομικής διαχείρισης και εποπτείας και παρακολούθησης των δημοσιονομικών μεγεθών της Κεντρικής υπηρεσίας και των αποκεντρωμένων δομών.
  • Ενίσχυση του επιτελικού ρόλου του υπουργείου, τόσο στον σχεδιασμό της τουριστικής πολιτικής, όσο και στην παρακολούθηση της εφαρμογής της.
  • Δημιουργία Β΄ βαθμού ελέγχου- επιθεώρησης της τουριστικής αγοράς και των φορέων πιστοποίησης ποιότητας τουριστικού προϊόντος.
  • Ανάληψη της αποστολής του καταργηθέντος Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης από τη δομή της Κεντρικής Υπηρεσίας.
  • Μεταφορά του επιχειρησιακού αντικειμένου τής εποπτείας των καζίνων και του ανθρώπινου δυναμικού από την αρμόδια Αρχή.
  • Νέο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Τουρισμού και όλων των φορέων που σχεδιάζουν και υλοποιούν προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, με σκοπό την ένταξή τους στο σχεδιασμό της συνολικής τουριστικής πολιτικής.
  • Απλούστευση και ανασχεδιασμός των βασικών επιχειρησιακών διαδικασιών των νέων οργανικών μονάδων του υπουργείου Τουρισμού με σκοπό να καταστούν οι νέες δομές πιο λειτουργικές και αποτελεσματικές.
  • Εντοπισμός και άρση επικαλύψεων που δεν ανιχνεύθηκαν ή δεν αξιολογήθηκαν κατά την πρώτη φάση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.
  • Επανακαθορισμός του πλαισίου συνεργασίας με το υπουργείο Εσωτερικών και της κατανομής των επιχειρησιακών αντικειμένων.

Όλα αυτά, με απλά λόγια και διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές, αφορούν στην ολοκλήρωση στη διαδικασία της διαθεσιμότητας και στο Υπουργείο αλλά κυρίως στον ΕΟΤ, όπως είχαμε αναφέρει προ ημερών - στο μεταξύ, βγαίνουν προσωρινές διαταγές από τις προσφυγές υπαλλήλων - ενώ τώρα πια αναμένονται τα νέα οργανογράμματα, όπου και θα παιχθεί η δεύτερη φάση των εκτεταμένων αλλαγών στο σχήμα ΥΠΟΤ-ΕΟΤ. 
Όπως έχουμε κατά καιρούς επισημάνει, η φάση αυτή θα περιλαμβάνει τη μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων του ΕΟΤ στο Υπουργείο, αφήνοντας ουσιαστικά τον Οργανισμό μόνο με τη μία Γενική του Διεύθυνση.

Ο χρονικός ορίζοντας, πάντως, παραμένει ασαφής, ακόμα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου