Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Διαβάσαμε: Μελέτη PwC- "Πολλαπλασιαστής ανάπτυξης" ο Τουρισμός

Πολύ ενδιαφέρουσες οι επισημάνσεις που περιλαμβάνει μελέτη της PwC Ελλάδος με τίτλο “Κατευθύνσεις Οικονομικής Ανάπτυξης”, μέσω της οποίας προτείνονται στρατηγικές για την προσέλκυση επενδύσεων που μπορούν να αποφέρουν τουλάχιστον 45 δισ. στα επόμενα δέκα χρόνια και να δημιουργηθούν 140.000 νέες σταθερές θέσεις εργασίας. Φυσικά, με ειδικές αναφορές στον τουρισμό.

 
Η μελέτη - όπως διαβάζουμε στο capital.gr - αναφέρει πως να έχουν την μέγιστη επίπτωση στην οικονομία οι όποιες επενδύσεις θα πρέπει να εστιαστούν σε περιοχές με μέγεθος, άμεσο εξαγωγικό δυναμικό και μεγάλους οικονομικούς πολλαπλασιαστές. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο τουρισμός είναι προφανής υποψηφιότητα. Αλλά και ο ευρύτερος χώρος των υποδομών έχει το μέγεθος να απορροφήσει επενδύσεις, ώστε να στηρίξει κλάδους τους οποίους «διαπερνά» οριζόντια όπως το εμπόριο (υπηρεσίες), τις κατασκευές και την ενέργεια. 
Τα ξένα κεφάλαια δεν θα ενδιαφερθούν στη φάση αυτή για μικρομεσαίες ή εσωστρεφείς εταιρείες. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όμως, όπως και όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας, θα επωφεληθούν από τον πολλαπλασιαστή που θα έχουν αυτές οι επενδύσεις.
Η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στα λίγα μεγάλα έργα υποδομών θα ενισχυθεί αν συνοδεύονται από τα χρήματα του νέου ΕΣΠΑ και αν οι τράπεζες απελευθερώσουν περιουσιακά στοιχεία που είναι παγιδευμένα στους ισολογισμούς τους. Για να προσελκύσει κεφάλαια όμως ο τουρισμός, ένας κατ’ εξοχήν εξωστρεφής κλάδος, θα πρέπει να αυξήσει την κλίμακά του τόσο στην ακίνητη περιουσία όσο και στην διαχείριση ξενοδοχείων.
Κατά συνέπεια, η συγκέντρωση κεφαλαίων σε δύο μόνο περιοχές δραστηριότητας και σε μεγάλης κλίμακας επενδύσεις, αντί για την διασπορά τους σε πολλές μικρές ευκαιρίες, αποτελεί το πρώτο βήμα αναβάθμισης της επαφής με τις αγορές. Οι υποδομές και ο τουρισμός συνδέονται με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και, με τους ισχυρούς πολλαπλασιαστές τους, θα περάσουν την ανάπτυξη γρήγορα σε όλη την υπόλοιπη οικονομία.

Ειδικά για τον τουρισμό, η μεγάλη αύξηση της κλίμακας δραστηριότητας τόσο στην ακίνητη περιουσία, μέσω ειδικών ΑΕΕΑΠ, όσο και στην παροχή ξενοδοχειακών υπηρεσιών, μέσω εταιρειών διαχείρισης, είναι προαπαιτούμενο συμφωνα με τη PwC, για την βελτίωση των οικονομικών τους και, κατ’ επέκταση, για την προσέλκυση κεφαλαίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου