Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Λέγεται peer-to-peer travel, είναι ήδη εδώ και απαιτεί προσοχή...

- Επεκτείνεται ραγδαία η τάση μίσθωσης ιδιωτικών καταλυμάτων, αυτοκινήτων κ.ο.κ.

Το λέμε και αμαρτίαν ουκ έχομεν. Το ζήτημα των ιδιωτικών μισθώσεων ή ανταλλαγών καταλυμάτων, αυτοκινήτων και άλλων υπηρεσιών, θεριεύει διεθνώς και σε ευρωπαικό επίπεδο, μεγαλωνει γοργά στον ορίζοντα και μας έρχεται πλησίστιο! Είχαμε θίξει μία πλευρά του ζητήματος με μία πρόσφατη αναφορά μας στον…

 
…ιστότοπο airbnb, μέσω του οποίου ολοένα αυξανόμενος αριθμός χρηστών ενοικιάζουν καταλύματα, πρωτίστως διαμερίσματα και σπίτια, δημιουργώντας πλείστα όσα προβλήματα και προβληματισμούς στους κλάδους τουριστικών καταλυμάτων, αλλά αυτό είναι η αιχμή, η κορυφή του παγόβουνου.
Όσοι μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της νέας έρευνας του Euromonitor στο πλαίσιο της World Travel Market, συνειδητοποίησαν ότι η τάση των μισθώσεων και ανταλλαγών ιδιωτικών καταλυμάτων και άλλων τουριστικών προιόντων, που διεθνώς αποκτά τον “κωδικό” peer-to-peer rentals and sharing αναδεικνύεται σε μείζονα τάση για τα επόμενα χρόνια.
Η δυνατότητα εμίσθωσης από έναν επισκέπτη ενός διαμερίσματος, ενός σπιτιού, ή ακόμα και ενός δωματίου σε ένα διαμέρισμα ή κατοικία, για λίγες μέρες ή ενός αυτοκινήτου για λίγες ώρες, προσφέρεται αφειδώς από πολλά sites και φαίνεται ότι αποκτά μία δυναμική πολύ σημαντική.
Δεν είναι τυχαίο ότι το TripAdvisor έχει χαρακτηρίσει αξιόπιστους συνεργάτες στην αξιολόγηση τέτοιων καταλυμάτων το airbnb και το HouseTrip. Όπως δεν είναι τυχαίο ότι το site bablacar, που προσφέρει τη δυνατότητα, προς το παρόν, να μοιραστεί κανείς έναν αυτοκίνητο για συγκεκριμένες διαδρομές στην Ευρώπη ή εντός μίας χώρας, έχει σήμερα τρία εκατομμύρια μέλη σε 10 χώρες της Ευρώπης, ενώ η Avis έσπευσε να εξαγοράσει την εταιρεία Zipcar προ ολίγων μηνών. Στις ΗΠΑ, βέβαια, υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν αυτοκίνητα για λίγες ώρες, με χρονοχρέωση, με τη χρήση μίας ειδικής χρεωστικής κάρτας-κλειδί...
Όπως επισημάνθηκε, η τάση αυτή έχει θορυβήσει και τις αρχές και κλάδους του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία και οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων. Σε ορισμένες περιοχές, όπως η Ν. Υόρκη, το Άμστερνταμ, το Παρίσι, αρχές και φορείς έχουν στραφεί κατά τέτοιων sites επικαλούμενοι την παραβίαση των τοπικών θεσμικών πλαισίων, τη φοροδιαφυγή, τον αθέτιμο ανταγωνισμό αλλά και το γεγονός ότι τα περισσότερα καταλύματα που προσφέρονται για εκμίσθωση, δεν ελέγχονται από τους ιστοτόπους ως προς τα αν πληρούν προδιαγραφές φιλοξενίας πελατών.
Οι ερευνητές, όμως, εκτιμούν ότι οι προσπάθειες αυτές δεν θα καταφέρουν να σταματήσουν ή να περιορίσουν αυτές τις τάσεις και της ραγδαίας δημοφιλίας τους μεταξύ των καταναλωτών, είτε βρίσκονται στην πλευρά της ζήτησης, είτε της προσφοράς.  
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο airbnb, αυτήν τη στιγμή, μπορεί ένας ενδιαφερόμενος να βρει πάνω από 800 επιλογές τέτοιων καταλυμάτων σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας, με τιμές που ξεκινούν από 30-40 ευρώ και φθάνουν πολύ πιο ψηλά.
Ανάλογες επιλογές, θα βρεί και για σχεδόν όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, αλλά και για άλλες περιοχές, τουριστικές και μη.
Επαναλαμβάνουμε: το ζήτημα είναι εδώ, απολύτως υπαρκτό, θα εντείνεται όσο περνάει ο καιρός και πολύ απλά, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι ή οι θιγόμενοι, να εξετάσουν πως θα το διαχειριστούν και να προσαρμοστούν.
Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι εσχάτως, η Τρόϊκα, δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τα ισχύοντα σχετικά στη χώρα μας και βομβαρδίζει το Υπουργείο Ανάπτυξης με πιεστικά ερωτήματα.

Θα επανέλθουμε φυσικά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου