Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Σαντορίνη: 'Ολος ο κόσμος... "στο πιάτο" της


Μία εξαιρετική πρωτοβουλία για έναν μοναδικό προορισμό: Έτος Γαστρονομίας ανακήρυξε το 2013 για τη Σαντορίνη ο δήμος Θήρας με στόχο να αξιοποιηθεί και τουριστικά η υπεροχή του νησιού σε διεθνές επίπεδο, ως γαστρονομικού προορισμού.
Το πρόγραμμα και όλες οι πτυχές του...
...παρουσιάστηκαν χθες στο αθηναϊκό κοινό, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου της Ακροπόλης, από τον Δήμαρχο
Θήρας Αναστάσιο Νικόλαο Ζώρζο. 
Ο κ. Ζώρζος ανέφερε ότι το 2013 είναι χρονιά σταθμός για την Σαντορίνη καθώς για πρώτη φορά εισάγεται η έννοια της γαστρονομίας σε μία εποχή που ο τουρισμός αναδεικνύεται ως μείζον θέμα για την οικονομία. 
Επίσης, τόνισε ότι στο πλαίσιο των δράσεων έχει ζητηθεί από όλους τους τοπικούς φορείς και Συλλόγους που οργανώνουν εκδηλώσεις στη Σαντορίνη και τα Οινοποιεία να συμμετέχουν στο έτος γαστρονομίας, τα εστιατόρια να περιλάβουν στα μενού τους σαντορινιά πιάτα και τα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια να
προσαρμόσουν ανάλογα το πρωινό τους.  
Παράλληλα, τόνισε ότι η γαστρονομία αγκαλιάζει όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής σε ένα τουριστικό προορισμό δηλαδή τις Τέχνες, την Παράδοση, την Παιδεία, την Επιστημονική Τεκμηρίωση και γενικότερα τον Πολιτισμό.
Ο ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας και διευθυντής ανασκαφών Ακρωτηρίου κ. Χρίστος Ντούμας αναφέρθηκε στην ομιλία του στη σχέση της γαστρονομίας με τον
πολιτισμό και στην πρόχου του 17ου αιώνα π.Χ. που ανακαλύφθηκε
πρόσφατα στο Ακρωτήρι και αποτέλεσε την έμπνευση για το σχεδιασμό του
λογοτύπου του Έτους. 
Τη σχέση της ηφαιστειακής προέλευσης των εδαφών της Σαντορίνης με τη γονιμότητα τους και την ιδιαιτερότητα των αγροτικών της προιόντων σχολίασε ο Ηφαιστειολόγος Δρ. Γιώργος Βουγιουκαλάκης. 
Στην ανάδειξη της πολιτισμικής και κοινωνικής διάστασης της διατροφής, των εθίμων κοινής εστίασης και της ελληνικής φιλοξενίας καθώς και της σύνδεσης των διατροφικών συνηθειών ενός τόπου με την παραγωγή επικεντρώθηκε η Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας κα. Αικ. Πολυμέρου - Καμηλάκη. 
Η επίσημη έναρξη για το έτος γαστρονομίας στη Σαντορίνη θα πραγματοποιηθεί σε ανοικτή για το κοινό εκδήλωση στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στις 3
Φεβρουαρίου. 
Η υπουργός Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη επισήμανε ότι η ανάπτυξη της ελληνικής γαστρονομίας στο πλαίσιο των θεματικών ενοτήτων του τουρισμού αποτελία μία από τις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου. Επίσης, πρόσθεσε ότι <<η πρωτοβουλία του Δήμου Θήρας να ανακηρύξει το 2013 έτος γαστρονομίας στη Σαντορίνη είναι μία αξιέπαινη προσπάθεια που κινείται προς τον επιδιωκόμενο σκοπό>>. 
Κλείνοντας η κ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού σημαίνει ανάκαμψη της οικονομίας, νέες θέσεις εργασίας, εισροή εσόδων
αναθέρμανση της αγοράς, ευκαιρίες επιχειρηματικότητας, προοπτικές
επενδύσεων.
Στη τοποθέτησή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι για τον ίδιο λόγο που 15 με 20 εκατ. τουρίστες έρχονται κάθε χρόνο στην χώρα μας για τον Ηλιο, τη Θάλασσα και τον πολιτισμό στη χώρα μας θα πρέπει να έρχονται και για την γαστρονομία και τα προιόντα μας.
Παράλληλα σημείωσε ότι πρωτοπόρος σε αυτή τη προσπάθεια είναι η Σαντορίνη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου