Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Γιατί απορούμε που δεν έρχονται ή δεν γίνονται μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα...


Είναι μία υπόθεση από αυτές που εμείς εδώ αποκαλούμε χαρακτηριστικά παραδείγματα “ελληνικού σουρεαλισμού” και την οποία είχαμε εντοπίσει εδώ και λίγο καιρό. Αντιγράφουμε, όμως, από τη “Μήδεια” που μας πρόλαβε: “Έμφραγμα στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων...

...αλλά και τη διενέργεια των υφιστάμενων προκαλούν οι αναθεωρήσεις των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικών Σχεδιασμών που υλοποιούνται αυτή την περίοδο από τις περιφέρειες της χώρας. Πρόκειται για αξιολογήσεις και εξειδικεύσεις των περιφερειακών σχεδιασμών οι οποίες βάζουν τρικλοποδιά στα κυβερνητικά σχέδια που αφορούν επενδύσεις στον τουρισμό κατά κύριο λόγο πλάνα που προχωρούν μέσω του νομοσχεδίου για τις Σύνθετες Τουριστικές Επενδύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού. Ουσιαστικά αποτελούν βόμβα στα θεμέλια της προσέγγισης επενδυτών αφού τις υπό δρομολόγηση επενδύσεις τις χαρακτηρίζουν ως «σπέκουλα». Επίσης οι μελετητές κάνουν λόγο για αποσταθεροποιητικό θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα κάνοντας λόγο για το μνημόνιο προχωρώντας εμμέσως πλην σαφώς σε πολιτικούς σχολιασμούς. 
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ με τίτλο : «Αξιολόγηση, Αναθεώρηση και Εξειδίκευση Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Κρήτης» που μπλοκάρει επενδύσεις ενταγμένες στο fast track, αντιμετωπίζοντας εμμέσως πλην σαφώς την τουριστική ανάπτυξη στην Κρήτη ως «ανάθεμα» προτρέποντας την στροφή των επιχειρήσεων στην αγροτική παραγωγή και θεωρεί την ανθρώπινη παρουσία ως τη σοβαρότερη όχληση για πολλές περιοχές χρησιμοποιώντας την έκφραση : «η κατασκευή καλών δρόμων και η εύκολη πρόσβαση από τουρίστες, κυνηγούς, ψαράδες κλπ αποτελούν κύριες απειλές». Σε ουκ ολίγα σημεία υποστηρίζεται ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στους τομείς Ξενοδοχεία-Παραθεριστική κατοικία και Πάρκα ΑΠΕ αντίκεινται στις κατευθύνσεις του πλαισίου. Ενδεικτικό της παράνοιας και της λογικής να μην γίνει απολύτως τίποτα (κάτι βεβαίως που το θέλουν ορισμένοι μεγαλοξενοδόχοι) είναι το παράδειγμα του νομού Χανίων ο οποίος σχεδόν όλος θεωρείται περιοχή Natura (!). Ταυτόχρονα για την περιοχή της Γραμβούσας στον ίδιο νομό χαρακτηρίζει τον χωματόδρομο που έχει λειτουργήσει τη τελευταία 5ετία «ως σοβαρή ανθρώπινη όχληση»! Παράλληλα επιτρέπει ανάπτυξη τουριστικής κατοικίας μόνο σε ορεινούς προορισμούς της ενδοχώρας και εν γένει εκφράζει την απόλυτη αποστροφή προς μεγάλες αναπτύξεις”.
Αυτά, βεβαίως, είναι μία πτυχή αυτού του θέματος.
Εμείς το προχωράμε λίγο πιο πέρα και για αρχή, θέτουμε ένα ερώτημα:
Πόσο ορθόν και δόκιμον είναι - κατά το πολυσυζητημένο, προσφάτως, απόφθεγμα προβληματισμού περί “νομίμου και ηθικού” -  βασικό στέλεχος της ομάδας έργου της συγκεκριμένης μελέτης, να είναι παραλλήλως και νομικός εκπρόσωπος των πλευρών που έχουν προσφύγει κατά επενδύσεων που είτε “φωτογραφίζονται” στη μελέτη, είτε αναφέρονται και σαφώς;
Η συνέχεια προσεχώς...  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου