Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Γερμανία: Αποχρώσες ενδείξεις για λίγο ¨φως στο τούνελ" για το 2013


-"Ρυθμιστικός παράγων" πάλι, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
- Νέο εισερχόμενο, η... "μαύρη τρύπα" του Απριλίου


Έχουμε και “μέρος δεύτερον” από τις συναντήσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στη Γερμανία με τους μεγάλους tour operators. Σύμφωνα με τις νεότερες και περισσότερες πληροφορίες μας, φαίνεται ότι οι ελληνικοί προορισμοί θα “προωθηθούν” περισσότερο το 2013 από τους γερμανικούς τουριστικούς οργανισμούς, αλλά φυσικά αυτό δεν...
 
...θα συμβεί επειδή μας... αγάπησαν ξανά και μας συμπονούν.
Ο κύριος λόγος είναι ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα επιδεινωθεί αλλά ακόμα και αν δεν φθάσουμε σε καταστάσεις εμπόλεμης ζώνης, η αναταραχή και η ανασφάλεια που θα υπάρχει, θα στρέψει πολλούς Γερμανούς προς φαινομενικά πιο “ασφαλείς” περιοχές.
Αυτό σημαίνει ότι πέραν των χωρών που βρίσκονται στο επίκεντρο του ζητήματος, προβλήματα στη ζήτηση αναμένονται και για την Τουρκία και για την Αίγυπτο και οι προσφερόμενες επιλογές, ειδικά στο πιο ποιοτικό μέρος της αγοράς, δεν είναι πολλές.
Εάν και εφόσον, δηλαδή, στην Ελλάδα επικρατεί μία σχετικά ομαλοποιημένη κατάσταση, θα μπορέσουν να διοχετεύσουν μέρος του πιθανώς μετατοπιζόμενου τουριστικού ρεύματος προς ελληνικούς προορισμούς.
Αυτή η διάσταση ίσως οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό των απωλειών από τη γερμανική αγορά και ίσως μία πιο θετική εξέλιξη της κίνησης από τη συγκεκριμένη αγορά για το 2013.
Σχέδια επί χάρτου μοιάζουν λίγο αυτά, αλλά τα χρονικά περιθώρια οριστικοποίησης των σχεδίων και των προγραμμάτων στενεύουν, οι μπροσούρες κυκλοφορούν και οι πρώτες σειρές πακέτων έχουν αρχίσει να διατίθενται.
Πέραν αυτών, πάντως, από τις συναντήσεις των... δύο γενικών γραμμάτέων του ΕΟΤ, Ν. Καραχάλιου και Αντρέα Φιορεντίνου (αναπληρωτής γ.γ.) προέκυψαν και θέματα πιο απτά και “τεχνοκρατικά”.
Η “μαύρη τρύπα” του Απριλίου
Το ένα είναι “δικό” μας - εννοούμε την ελληνική πλευρά - και αφορά στους φόβους ότι το ημερολογιακό “χάσμα” των δυό περιόδων Πάσχα το 2013 μπορεί να δημιουργήσει μία “μαύρη τρύπα” κρατήσεων τον Απρίλιο. Αυτό δεν αφορά μόνον στη Γερμανία αλλά και πολλές άλλες αγορές. Το Πάσχα των Καθολικών πέφτει τέλη Μαρτίου ενώ το Πάσχα των Ορθόδοξων αρχές Μαίου!
Αυτο σημαίνει ότι ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες προσπαθούν να διερευνήσουν τις διακυμάνσεις της ζήτησης στο ενδιάμεσο διάστημα. Για τα ελληνιά ξενοδοχεία, αυτή η “απόσταση” και ημερολογιακή συγκυρία είναι από τις χειρότερες που μπορεί να υπάρχουν, διότι τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν τόσο νωρίς για να υποδεχθούν πελάτες, στη συνέχεια ή θα πρέπει να ξανακλείσουν ή να βρουν τρόπους να κρατήσουν τη ζήτηση σε ικανοποιητικά επίπεδα για να μείνουν σε λειτουργία.
Το άλλο, είναι ότι ο Μάιος είναι πολύ καλός μήνας φέτος για τον εξερχόμενο τουρισμό από τη Γερμανία, καθώς συμπίπτουν σε αυτόν πολλές από τις μεγάλες εθνικές και περιφερειακές γιορτές και αργίες των Γερμανών.
Εκτιμάται, δηλαδή, ότι θα υπάρχει αυξημένη ζήτηση για ταξίδια στο εξωτερικό.
Παραμένει πάντα αγκανθώδες ζήτημα οι οφειλές του ΕΟΤ στους tour operators, ιδίως στον TUI, αλλά από αυτά που μαθαίνουμε, το θέμα δεν τίθεται πια σε επιτακτικό βαθμό, αλλά σε μία λογική του να βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση και για τις δύο πλευρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου