Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Νομοσχέδιο για τις επενδύσεις: Καινοτομίες, βελτιώσεις, νέα "εργαλεία" (και ολίγες "γκρίζες ζώνες"...)


Με αρκετά θετικά σημεία και σίγουρα πολύ πιο βελτιωμένες προβλέψεις για τις επενδύσεις από κάθε προηγούμενη παρέμβαση, αλλά και σημεία προς περαιτέρω διερεύνηση, δημοσιοποιήθηκε το σχέδιο νόμου «Διαμόρφωση Φιλικού Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις». Στρατηγικές Επενδύσεις, αδειοδοτήσεις, νέα κίνητρα και ρυθμιστικά πλαίσια, υδατοδρόμια καθώς και οι ρυθμίσεις για... 

...τις επενδύσεις σε Ελούντα, Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας και Καβάλα και άλλα πολλά. 
Αϋπνία να έχετε να διαβαζετε απόψε.
Ξεχωρίσαμε κάποια πρώτα, πιο σημαντικά, κατά την άποψή μας και από αύριο καλύτερο “μικροσκόπιο”:
Η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, θα έχει την ευθύνη της αδειοδοτικής διαδικασίας, ενώ το Invest In Greece προωθεί και υποστηρίζει την διαδικασία υλοποίησης των ιδιωτικών επενδύσεων.
Το Invest In Greece, με βάση τα άρθρα 6 & 7,  θα λειτουργεί πλέον ως «σημείο ενιαίας και μοναδικής επαφής» για τους  ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να αφοσιωθεί αποκλειστικά και μόνο στην προσπάθεια προσέλκυσης και υποστήριξης των επενδυτών. Ειδικά για τις στρατηγικές επενδύσεις, αναθέτει σε συγκεκριμένα στελέχη την πλήρη ευθύνη επαφής και ενημέρωσης του επενδυτή.
Αυτό προσέξτε το και κρατήστε το γιατί με αυτόν τον νέο θεσμό, ετοιμάζονται πολλά και διάφορα αυτό το διάστημα για τα οποία θα μάθουμε συντόμως:
Εισάγονται για τις Στρατηγικές Επενδύσεις το θεσμό των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ). Θα επιτρέπουν την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων για τον χωροταξικό προσδιορισμό, την επενδυτική ταυτότητα, τη χρήση γης, τη χωροθέτηση και την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας για τις στρατηγικές επενδύσεις.
Το ΕΣΧΑΣΕ θα ενεργοποιείται μετά από απόφαση της ΔΕΣΕ σε περιπτώσεις που κρίνεται σκόπιμο για την ταχύτερη ανάπτυξη του έργου. 
Μια από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις για την εξάλειψη των περιττών εμποδίων και αντικινήτρων στην αδειοδότηση των μεγάλων επενδύσεων, γίνεται με το άρθρο 8 και την καθιέρωση του θεσμού της “αυτοβεβαίωσης” (self-assessment) ο οποίος επιτρέπει στους επενδυτές, με δική τους νομική ευθύνη, να βεβαιώσουν την τήρηση προϋποθέσεων για συγκεκριμένες άδειες (επενδύσεις χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις κ.λπ.). 
Προβλέπεται (άρθρο 11) η αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης της φερεγγυότητας των επενδυτών αυξάνοντας την διαχειριστική αμοιβή υπέρ του δημοσίου και καταργώντας παράλληλα την εγγυητική επιστολή.
Για τον Επενδυτικό Νόμο, προβλέπει:
  • τη δυνατότητα προκαταβολής έως και 100% της επιδότησης με κάλυψη εγγυητικής επιστολής.
  • την απελευθέρωση την επιλογή του μίγματος ευεργετημάτων του αναπτυξιακού νόμου (φοροαπαλλαγές, επιδότηση κ.α.) για επενδύσεις κάτω από €50 εκατομμύρια, ώστε να ενισχυθεί η ευελιξία της χρηματοδότησης για Μικρούς και Μεσαίους επενδυτές.
  • την εμπροσθοβαρή χρήση των φοροαπαλλαγών ώστε να δημιουργείται άμεσος αντίκτυπος στη ρευστότητα και τη βιωσιμότητα της επένδυσης.
  • τη δυνατότητα κάλυψης της ίδιας συμμετοχής και με άμεσα ρευστοποιήσιμα πάγια στοιχεία της επιχείρησής τους.
  • τη δυνατότητα, κατόπιν αίτησης του επενδυτή, διενέργειας ενδιάμεσων και τελικών ελέγχων από πιστοποιημένους φορείς του ιδιωτικού τομέα, ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση περαίωση σωρευμένων ελέγχων και η εκταμίευση εκκρεμών δόσεων.
  • τη δυνατότητα παράτασης για ένα έτος, λόγω οικονομικής κρίσης,  της ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί από το 2007 και μετά.
  • την επαναφορά του ορίου κύρωσης από την Βουλή από τα €150 εκατομμύρια στα €50 εκατομμύρια, προς ενίσχυση της διαφάνειας της διαδικασίας.
Και τέλος, ένα ολόκληρο πλαίσιο για την αδειοδότηση των υδατοδρομίων.
Όλο το σχέδιο νόμου, εδώ. Καλή ανάγνωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου